Türkiye ihtiyofaunasındaki mullidae ailesindeki türlerin filogenetik yakınlıklarının morfolojik ve genetik farklarla korelasyonu
Correlation of phylogenetic relationships in terms of morphologic and genetic diversity among mullidae species in Turkish ichtyofauna
- Tez No: 233782
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Su Ürünleri, Biotechnology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: 12S rRNA, Filogeni, Morfoloji, mtDNA, Mullidae, Mullus, Mullus barbatus ponticus, Sitokrom B, Sitokrom Oksidaz II, Upeneus, 12S rRNA, Cytochrome B, Cytochrome Oxidase II, Morphology, mtDNA, Mullidae, Mullus, Mullus barbatus ponticus, Phylogeny, Upeneus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Mullidae ailesine ait Mullus barbatus, Mullus surmuletus, Upeneus moluccensis ve Upeneus pori türleri ile Mullus barbatus ponticus alt türüne ait örneklerin, mtDNA'da bulunan Sitokrom B, 12S rRNA ve Sitokrom Oksidaz II bölgeleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) tekniği kullanılarak çoğaltılmış ve dizi analizleri gerçekleştirilmiştir. Dizi analizi sonrası elde edilen veriler kullanılarak yapılan filogenetik analizleri sonucunda türlerin birbirleri ile olan ilişkileri ortaya konulmuştur. Çalışmada, özellikle Mullus barbatus ile alt türü olarak kabul edilen Mullus barbatus ponticus arasındaki filogenetik ilişki, ilk defa dizi analizi ile elde edilen veriler yoluyla ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonucunda, analizi yapılan üç bölgeden de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Dört farklı filogenetik yöntem ile çizilen dendrogramlarda, Mullus ve Upeneus cinslerine ait türler ayrılarak iki ayrı dal oluşturmuştur. Beklendiği gibi, Upeneus pori ve Upeneus moluccensis Upeneus dalı altında birbirinden ayrılırken, Mullus barbatus ile Mullus surmuletus da Mullus dalı altında birbirinden ayrılmıştır. Gösterdiği morfolojik farklılıklar ile alt tür olarak tanımlanan Mullus barbatus ponticus ise, Mullus barbatus örneklerinden, genetik bir farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Mullus barbatus, Mullus surmuletus, Upeneus moluccensis, Upeneus pori and the subspecies Mullus barbatus ponticus of Mullidae family were amplified with polymerase chain reaction (PCR) and sequence analysis were performed. The relationship between the species was revealed as a result of phylogenetic analysis of the data, gathered from sequence analysis. Phylogenetic relationship between Mullus barbatus and its subspecies Mullus barbatus ponticus was revealed, by using the data obtained from sequence analysis, for the first time. At the end of the study, similar results were obtained from all of the three regions that were analysed. Mullus and Upeneus split into two different branches in the dendrograms constructed by using four different methods. As expected, Upeneus pori and Upeneus moluccensis split up under Upeneus branch, Mullus barbatus and Mullus surmuletus split up under Mullus branch. Mullus barbatus ponticus, which was defined as subspecies according to its morphological differences, shows no genetic difference from Mullus barbatus samples.