Genetik analiz testleri ve bu testlerin kullanımına ilişkin algılar: Ankara örneği
Genetic testing and perceptions related to these tests' usage: the sample of Ankara
  1. Tez No: 233783
  2. Yazar: GÜLSEVİM EVSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİYE ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Sosyoloji, Biotechnology, Genetics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Ayrımcılık, Genetik Analiz Testleri, Saglık, Sigorta Sirketleri, Öjeni, Discrimination, Eugenics, Genetic Tests, Health, Health Insurers, Perception
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Genetik analiz testleri saglık alanında biyoteknoloji uygulamalarının önemli bir basamagını olusturmaktadır. Hamilelik ve üreme ile ilgili olarak yapılan testlerden babalık tespitine; adli tıptaki kullanımlarından kisisel nutri-genetik analiz testlerine kadar genis bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalısmada Ankara'nın iki farklı sosyoekonomik özelliklere sahip semti olan Kavaklıdere ve Mamak bölgelerinde yasayan insanların, genetik analiz testlerinin kullanımı ve bu testler dolayısıyla ortaya çıkması mümkün olan toplumsal sorunlar hakkındaki algı ve görüsleri degerlendirilmistir. Bu degerlendirme için genetik analiz testlerinin yeterli tedbir alımı, konsültasyon, bilgilendirme ve hatta gerektiginde bazı kısıtlamalar yapılmaksızın, herhangi bir alandaki kullanımının sonucunda olusabilecek toplumsal sorunların öneminden hareket edilmistir. Genetik analiz testlerinin neden olabilecegi ve çalısmada yer alan sorunlardan bazıları sunlardır: Anne ve babaların keyfi tercihlerine baglı olarak gerçeklesebilecek özel nitelikte bebek seçimi dolayısıyla öjeni yaratılabilir. se girme, isten çıkarma veya terfilerde kullanılır ve sigorta sirketlerinin insanları sigortalayıp sigortalamamak konusunda yardım almak için basvuracagı bir seçenek olursa etiketleme ve ayrımcılık ortaya çıkabilir. Gerekli tedavi ve/veya yeterli genetik konsültasyonun olmaması halinde yapılan kisisel nutri-genetik testinden dolayı testi yaptıran kisilerde siddetli ve farklı biçimlerde anksiyete olusabilir. Bu sorunların çogu dünyanın çesitli bölgelerinde görülmesine karsın gereken önlemler geç olmadan alınırsa, bu sorunların Türkiye'de ortaya çıkması engellenebilir. Bu çalısmada degerlendirilen grubun genetik testlerle ilgili bilgi düzeylerinin ve teknolojiye karsı gelistirdikleri olumlu-olumsuz tutumlarının, endiselerinin ve düsüncelerinin yasadıkları semtlere göre farklılıklar gösterdigi ortaya çıkmıstır. Çalısmanın, insanların biyoteknolojinin yeniliklerine ne kadar hazır veya tepkili olduklarının ve genetik analiz testleri ile yasamların saglık gibi önemli bir alanına giris yapan bu teknolojinin dogru bir politika izlemesi gereginin anlasılması için bir hazırlık çalısması olarak kabul edilmesi umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Genetic testing occupies an important phase of biotechnology application in the health sector. It has a broad field of usage from the reproduction and fetal testing to paternity testing; from the usage in forensic medicine to personal nutria-genetic testing. In this study, the perceptions and conceptions of indigenous people of Kavaklıdere and Mamak, which are two different socio-economic structured districts of Ankara, about the usage of genetic tests and the social problems that might occur due to these tests have been evaluated. In this evaluation the social problems that can appear by using these tests in any field without enough precaution, consultation, information and even limitations if it is necessary are chosen for the starting point. Some of the problems that can appear by the usage of genetic testing and that take place in this study are: Eugenics can be caused by determining the nature of a baby according to its parent?s arbitrary desire. If it is used for determining to hire or dismiss or advance the workers or if it is a choice to get assistance for the health insurers about insuring people, labeling and discrimination may occur. If the required cure and the genetic consultation could not be provided, there will be acute and different anxieties among the people who have made the test because of the personal nutria-genetic testing. Although majority of these problems can be seen in the various regions of the world it can be averted the development of these problems in Turkey by taking necessary precautions immediately. It is found by this evaluation that the levels of knowledge and the positive-negative attitudes, anxieties and opinions about genetic tests of these groups differ according to the districts. And it is hoped by this study that it can be regarded as a pre-study to understand the level of the people?s readiness or reactiveness about the innovations of biotechnology, and to understand the necessity of following a right policy for this technology which integrates to an important field in their lives like health by genetic testing.