Bazı yabani Tulipa türlerinde in vitro soğancık üretimi
In vitro bulblet production in some wild Tulipa species
  1. Tez No: 233786
  2. Yazar: DİLEK DOĞAN KALYONCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tulipa, geofit, mikroçoğaltım, olgunlaşmamış embriyo, soğancık, Key words: (1) Tulipa (2) geophytes (3) micropropagation (4) immature embryo (5) bulblets
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'de yaklaşık 10.014 adet civarında bitki türü bulunmakta olup bunlardan 3.000 kadarı da endemiktir. Bu tür zenginliği içinde yer alan ve ihraç edilen geofit (soğanlıyumrulu) bitkilerinin yeri büyüktür. Liliaceae familyasında bulunan bir geofit olan Tulipa (lale) ise gösterişli çiçekleri sebebiyle süs bitkisi olarak tarihten günümüze kadar artan bir ilgiye sahiptir. Geofitlerin düşük üretim hızları, kültüre alınarak geniş alanlarda üretilmelerinin önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir. Bu çalışmada öncelikli olarak Türkiye'de doğal olarak yetişen gösterişli çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak önemli bir potansiyele sahip endemik Tulipa sintenisii Baker ve Tulipa armena'nın olgunlaşmamış embriyolarından ilk kez in vitro soğancık üretimi yapılmıştır. Olgunlaşmamış embriyolar farklı oranlarda oksin ve sitokinin içeren MS (tek aşamalı protokol) ve N6 (4 aşamalı protokol) besin ortamlarında kültüre alınmıştır. Kültür başlangıcından 16 ay sonra 4 aşamalı protokolde T. sintenisii türünde eksplant başına ortalama 22.67 adet, T. armena'da ise 16.42 adet soğancık üretimi gerçekleşmiştir. T. sintenesii türünde tek aşamalı protokol kullanılarak ise 27.10 adet soğancık elde edilebilmiştir. Ayrıca T. humulis ve T. karamanica (=Tulipa cinnabarina)'da soğan pul yapraklarında in vitro çoğaltım denenmiş, enfeksiyon sorunu çözülememiştir. Bu çalışma sonucunda Tulipa sintenisii ve Tulipa armena türlerinde olgunlaşmamış embriyonun in vitro çoğaltım için en uygun eksplant olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are nearly 10.014 plant species in Turkey and about 3000 of these species are endemic. Beautiful flowering bulbous (geophytes) plants form an important part of this rich biodiversity. Tulipa belongs to Liliaceae family and their importance is constantly on increase with the passage of time. Low propagation rate inhibits large-scale cultivation of flowerbulbs. The present study is the first report for in vitro bulblet production from immature embryos of endemic Tulipa sintenisii Baker and Tulipa armena which have great potential as ornamental plants because of their attractive and beautiful flowers. Immature embriyos were cultured on MS (one step protocol) and N6 (4 step protocol) medium supplemented with different auxins and cytokinins. High number of bulblets regeneration in T. sintenisii with 22.67 and T. armena with 16.42 bulblets per explant was recorded after 16 months using 4 step culture. However prolific bulblet regeneration in T. sintenesii was obtained from one step culture (27.10 bulblets/explant). T. humulis and T. karamanica (=Tulipa cinnabarina) were tried to be propagated with bulb scale explants, but contamination could not be eliminated. In present study immature embryos were found to be the best explant for micropropagation in Tulipa sintenisii and Tulipa armena species.