Alternative policies for conservation planning
Koruma planlaması için alternatif politikalar
  1. Tez No: 23389
  2. Yazar: SELMA TOKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel varlıklar, tabiat varlıkları, sit, koruma ve korunma, tescil, tarihi "çevre, değerlendirme, Cultural property, natural property, sites, conservation, identification, historical environment, evaluation
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZ KORUMA PLANLAMASI İÇİN ALTERNATİF POLİTİKALAR TOKCAN, Selma Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül TANKUT şubat 1992, 147 sayfa ülkemizde kentsel koruma planlamasının problemleri ve çözüm önerileri çalışmanın amacını oluşturmaktadır, önerilen koruma politikaları, planlama için uygulanabilir bir modeli de içermektedir. Koruma planlamasına nostaljik duygularla yak laşılıp elimizde kalan ata yadigarını kurtarmak gibi görüşlere yer verildiği sürece tarihi çevre korumasında gerekli rasyonel yöntemler uygulanmamış ve zaman içinde taşınmaz sahipleri ekonomik baskılar nedeni ile el lerindeki kültürel varlıkları kaybetmektedirler. Oysa sağlıklı olmayan kentleşme, sanayileşme ve aşırı nüfus artışı oluşturduğu çevre sorunlarının bünyesinde yer alması gereken tarihi çevreninde korun ması, uzun süre Türkiye'deki imar planlama sürecine girmemiştir. Şehirlerimizin imarında tarihi çevre bütüncül yaklaşımın vazgeçilmez bir verisi olarak sürece katılmalı ve bunu sağlayacak daha öncesinde depolitikalar üretilmelidir. Bu nedenle çalışmanın amacı bilinen sorunları ve çözüm önerilerini yeniden dile ge tirmek değil, sorunlari yeni bir bakış açısıyla görüp rasyonel çözümler ortaya koyabilmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALTERNATIVE POLICIES FOR CONSERVATION PLANNING TOKCAN, Sel ma M.S. in City Planning Supervisor: Prof. Dr. Gönül TANKUT February 1992, 147 Pages The aim of this study is the determination of the major problems of urban conservation together with their probable solutions in Turkey. Elaboration of the conser vation policy will offer the functional solutions of planning. Conservation planning was approached from a sentimental point of view and policies were developed within the nationalist frame of mind by claims of owning up to the past inheritance. As the historical environment could not be conserved by means of modern methods, what was done was always interpreted by the owners of the his torical property as a loss of value. The conservation of the historical environment, which must be placed within a structure created by 1 1 1various environmental problems such as unhealthy urban ization, industrialization and excessive population growth, was not covered by the process of planning in Turkey. It is necessary to develop more acceptable and conciliatory policies by means of giving up the practices of repairing the historical environment, deserting the comprehensive approach to the planning, eliminating the planning bureaucracy and by reminiscing the past and com bining it with the future expectations. Accordingly, the purpose of the study is to analyze the problems with a new perspective and to propose rational solutions.