Housing generated by patterns in the Kish Island-İran
Kış adasında pattern'den çıkan konutlar
- Tez No: 23390
- Danışmanlar: İLHAN KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Housing Context, Settlement Prototype, Introduced Patterns, Traditional Iranian Heritage, The Kish Island
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
KIŞ ADASINDA PATTERN 'DEM ÇIKAN KONUTLAR 5ADJADI- NEJAD. Hamide Yüksek. Lisans Tezi. Mimarlık Anabilin Dalı Taz Yöneticisi I İnan Kura i Ocak, 1992, 163 savfa Bu tezde, doğru bir Konut Kon t ek s t ' ire yöneten bazı tasar im oransiolerı tanıtılmaya çallşlldl, o yüzden, 100 patern kullanarak, bir konut yerleşim prototip tasarlml gerçekleştirilmiştir. Bu paterniar, yerleştirme karakterleri, eklim faktörleri ve en önemlisi, fonksiyonel ve görünüş amaclnda kullanılan geleneksel Iran mimari ünsürlerı üzerinde yapllan çallşmalar sonucunda elde edilmiştir. Arazinin Kiş adasındaki serbest ticari alanlnda, turistik ve eğlence öotansıelı olan bölgede oimasl. yönetilen başka bir eleman dır. Yine de bu paterniar mutlak değildir, onlara eklenen veva anlardan allnan elemanlar ola bilir. Asil amaç. değişik projeler çıkabilen bir temel tasar, t m. çerçevesi geliştirmekti, çalismanln kapsadlgl proıe, bu yolun bir örneğidir. Anahtar Kelimeler; Konut Konteksti. Yerleşme prototipi, tani- tllmlş paterniar. Geleneksel Iran mimari ünsürleri, Kiş Adasi. Bilim Dali Sav İsal Kodu t 601.01.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOUSING GENERATED BY PATTERNS IN THE KISH ISLAND - IRAN SADJADI- NEJAD, Hamideh MİARCHin Architecture Supervisor: Inst, ilhan Kural January, 1992, 163 pages. In this study, essential design principles leading to a proper housing context in Iran are tried to be introduc ed; hence a residential settlement prototype is developed with components generated by 87 patterns. These patterns are derived through observation and detailed studies on charac teristics of communities, the climatic factors and most importantly, the traditional Iranian architectural features both as building's functional and appearance points of view. Location of the site in the Free-trading Kish island, with potential recreational possibilities is of further leading clues. These patterns are not absolute, elements may be added or taken from each one of them and from their list. However, the main aim has been to base a design frame-work through which various projects may be developed; the project included in this study remaining only as an example on this path.