Geology and mineral deposits of Gümüşler area (Niğde, Turkey)
Gümüşler bölgesinin jeolojisi ve maden yatakları (Niğde, Türkiye)
- Tez No: 23388
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gümüşler, Niğde, antimon, cevherleşme, kuvars damarları, Gümüşler, Niğde, antimony, mineralisation, quartz veins
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ gümüşler bölgesinin jeolojisi ve maden yataklari (nıgde, türkiye) Abayneh Tilahun Gizaw Yüksek Lisans Tesi, Jeoloji Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan ERLER Ocak, 1992, 111 sayfa Niğde (Türkiye) doğusundaki Gümüşler bölgesinde 52 kilometrekarelik bir alan 1:25000 ölçekli olarak haritalanraıştır. Çalışına alanındaki başlıca litolojik birimler yaşlıdan gence doğru: Gümüşler Formasyonu, Kaleboynu Formasyonu, Aşıgediği Formasyonu, üçkapılı Granodiyoriti ve Ürgüp Formasyonu 'dur. Bası bölgelerde bu formasyonlar genç alüvyonlar ile örtülmüştür. Amfibolit fasiyesinde metamorf izrnaya uğrayan Gümüşler, Kaleboynu ve Aşıgediği formasyonları enas döi't deformasyon evresi geçirmişlerdir. Gümüşler bölgesindeki maden yatakları sekiz yerde bulunmaktadır. Bu oluşumlar önem sıralarına göre: Rasih ve ihsan madeni, Armutlar madeni, Sinirsi madeni, Mehmetleryurdu Sivrisi zuhuru, Sapcıkuzayı zuhuru,örendere güneydoğusundaki alterasyon zonları, Meseleğinsivri alterasyon sonu ve Hidirlik suhuru'dur. Sb - Hg mineralleşmeleri genelde Gümüşler Foı-masyonu içindeki damarlarda ve bu damarlarla ilişkili, doğu- batı uzantılı faylarla kontrol edilen, alterasyon sonlarında bulunmaktadır. Oldukça yüksek orandaki Sb, Hg, ±Au, SİO2, ve as miktarda baz metaller içeren cevherli sonlar, genellikle gnays ve mermerler arasındaki dokanaklarda ve/veya mermerlerin içerisinde bulunur. Gümüşler bölgesindeki maden yataklarının oluşumuyla ilgili önerilen kökensel model hidrotermal çözeltilerin tüm kaya kütlesi içindeki dolaşımını gerektirir. Bu yatakların faylarla birlikte bulunması, bu yapıların cevher taşıyan çözeltiler için kanal görevi yaptığına ve çökelme alanı sağladığına işaret eder. Cevherleşmelerin büyük ölçüde karbonatlı kayalarda bulunması, çözeltilerle karbonatlı kayaçlar arasındaki tepkimelerin cevher oluşumunda önemli bir etken olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY AND MINERAL DEPOSITS OF GÜMÜŞLER AREA (NİĞDE, TURKEY) Abayneh Tilahun Gisaw M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ERLER. January, 1992, 111 pages The Gümüşler area (east of Niğde, Turkey) which covers about 52 sq. km was mapped at a scale of 1:25000. The major lithological units that crop out in the study area, from oldest to youngest, are: Gümüşler Formation, Kaleboynu Formation, Aşıgediği Formation, Üçkapili Granodiorite and Ürgüp Formation. These formations are covered, in some places, by recent alluvial deposits. Gümüşler, Kaleboynu, and Aşıgediği formations, metamorphosed to amphibolite facies, are affected with at least four phases of deformations. The mineral deposits of Gümüşler area are exposed at eight localities. These occurrences in descending order of importance are Rasih and Ihsan mine, Armutlar mine, 111Sinirsi mine, Mehmetleryurdu Sivrisi occurrence, Sapcxkusayi occurrence, alteration sones southeast of Ören Dere, Meşeliğinsivri alteration sone, and Hidirlik occurrence. The Sb - Hg mineralizations are mainly confined to the Gümüşler Formation in the veins and associated alteration zones controlled by east - west running faults. These mineralized zones with relatively high concentration of Sb, Hg, +Âu, SİO2 i and low amounts of base metals commonly occur in contact zones between gneiss and marble, and /or within the marbles. A general genetic model proposed for the origin of the Gümüşler area mineral deposits involves circulation of hydro thermal fluids in the bulk rock mass. The marked association of these deposits with faults indicate that these structures were used as channelways for migration of ore fluids and as sites of deposition. The presence of large part of this mineralisation within carbonate rocks suggest that fluid interaction with carbonate wall rocks was an important process in ore deposition.