Vakumlu elektrikli süpürgeler için helezonik tip su yıkamalı hava filtresi geliştirilmesi
Improving helicoid type filter with water flow for vacuum cleaner
  1. Tez No: 233962
  2. Yazar: FEVZİ KELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helezonik su yıkamalı filtre, Toz filtresi, Filtre etkinliği, Elektrikli süpürge, Helicoid filter, Dust fitler, Filter efficiency, Vacuum cleaner
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Vakumlu elektrikli süpürgeler çok ince tozları da hava ile karışık olarak emmektedir. Günümüzde bu süpürgelerde farklı tipte kuru ve sulu tip filtreler kullanılmaktadır. Bunlarda en yaygın olarak bilinen kâğıttan veya elyaf içeren malzemelerden yapılmış olan kuru toz filtreleridir. Ancak bu filtrelerin toz partiküllerini tutmadaki verimleri oldukça düşüktür. Ortamdaki toz, içerisinde mite, polen, küf, kimyasal bileşikler ve birçok mikroorganizma bulundurur. Bunlar hem sağlık açısından hem de ortamdaki eşyalar açısından zararlıdır. Son yıllarda vakumlu elektrikli süpürgeler için geliştirilmiş sulu tip filtrelerde, kullanımdaki zorluklar, toz partiküllerini tutmadaki verim düşüklüğü ve maliyetlerinin yüksek oluşu bunların dezavantajları olarak göze çarpmaktadır.Bu çalışmada elektrikli süpürgelerde kullanılmak üzere helezonik tip su yıkamalı bir hava filtresi prototipi tasarlanmıştır. Tasarlanan prototip, suyun küçük çaptaki partikülleri yakalamadaki üstün özelliğinden ve santrifüj ayırma esasından faydalanılarak geliştirilmiş olup, iki kısımdan oluşmaktadır. Tasarlanan prototip ile bir seri deney gerçekleştirilmiş, bu deneylerde toz materyali olarak portland çimento ve bentonit kullanılmıştır. Deneylerde filtre etkinliği % 82.1 - % 96 arasında, filtre direnci ise 8-12 mmHg değerleri arasında bulunmuştur. Yapılan deneysel çalışmalar sonucu elde edilen veriler, tasarlanan prototip ünitenin, filtre etkinliği, çalışma performansı ve diğer işletme koşulları açısından başarılı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Vacuum cleaners, working vacuum effect and called electrical cleaners shortly, are capable of suck dirties even fine particles falled in environment as sediment. Different types filter elements are used to capture fine particles with in air stream in form of dust material. Some filters are made of fibril and porous material, also named dry type filter. These filters are not capable of capture fine particles. Inhaletion of air including fine dust particles such as polen, molds, mites, chemicals are harmful for healty, electronic media and other things. In recent years different type water bath filter elements are used in some vacuum cleaners to overcome mentioned deficiency. But efficiency of these systems are low yet. Furthermore, vacuum cleaners with water bath filter are very expensive. Idea of capture fine material by water was found encouraging, so many studies were focused on water type filter.Helicoid type filter with water flow for vacuum cleaner is designed and tested in present study. Prototype filter was composed of two functional units. Firstly dusty air is passed through in water for coarse separation and then air is forced rotational movement as passed through helicoid filter element to capture fine particles by water flow. After preliminary tests, a serial of tests were carrid out to determine filter efficiency and resistance of the filter to air stream. Portland cement and bentonite were used as dust material. Filter efficiency was ranged from 82.1% to 96%. Filter resistance of air stream was found 8-12 mmHg in accordance with filter conditions. Results obtained from performance tests of prototype filter were found to be satisfactorily.