Şeker fabrikalarında enerji geri kazanım sistemlerinin araştırılması
The research of regenarative energy systems in sugar factories
- Tez No: 234186
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı Geri Kazanımı, Kombine Çevrim, Kojenerasyon, Şeker Fabrikası, Regeneration of Heat, Combine Cycles, Cogeneration, Sugar Factory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gelişen teknoloji, nüfus artışı ve daha konforlu bir yaşam arzusu, insanoğlunun enerjiye olan talebini arttırmıştır. Artan bu talebi karşılamak için fosil kökenli enerji kaynaklarının kullanılmasına yoğun bir şekilde devam edilmektedir. Fosil kökenli enerji kaynaklarının 50?100 yıllık bir geleceğinin kaldığı öngörülmekte olup, gelecekte insanoğlunu büyük bir enerji sorunu beklemektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar üç unsurun göz önünde bulundurulması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bunlar sırasıyla; üretilen enerjinin ekonomik olması, çevreye en az seviyede zarar vermesi ve uzun vadede enerji açığını karşılayabilmesidir.Kombine çevrim santralleri, oldukça yüksek verimli sistemler olduğu için ve kullanılan yakıt açısından da çevresel etkilerinin kontrol edilebilir olması sebebiyle günümüzde değer kazanmıştır.Genel anlamda kojenerasyon sistemi (birleşik ısı-güç üretimi) aynı anda elektrik ve ısı enerjisinin bir tekil ısı kaynağından üretilmesi olarak tanımlanabilir. Bu sistemin iki farklı uygulaması mevcuttur. Bunlar gaz türbinli kojenerasyon sistemleri ve buhar türbinli kojenerasyon sistemleridir.Bu çalışmada, Alpullu Şeker Fabrikası mevcut buhar türbinli Kojenerasyon sisteminin yerine kombine çevrimli kojenerasyon sisteminin kurulması tasarlanmıştır. Tasarlanan bu yeni sistemle Şeker fabrikasında üretilecek olan ihtiyaç fazlası elektriğin ülke ekonomimize kazandırılması düşünülmüştür
Özet (Çeviri)
Improvement of Technology, increasing of the population and the desire of a more comfortable life, increased the need of energy of the people. To satisfy these needs it had been going on t use fossil based energy resources. It?s prevised that fossil based energy end within 50-100 years, so a big deal of an energy problem waits people in the future. Reseaches about this problem determined 3 characteristics that are to be considered: the produce energy should be economic, it should give less encroachment to the environment as possible as it can be, it must be compensate the need of energy in long term.Combine cycled power situations are high efficient power plants. They are controllable by means of the combustion and the emission of the combustion. There are two different applies refer to this plants. These are Gas turbine cogeneration systems and vapors turbine cogeneration systems.In this study, It?s been designed a combined cycled cojeneration system to be used in ALPULLU ŞEKER FABRIKASI neither the use of present vapors turbine cogeneration systems. By the design of this system remaining energy (after the factory compensates its needs) is planned to be given to interconnection energy system of TURKEY.