İç Anadolu bölgesindeki bazı şeker fabrikalarında üretilen şeker sanayii artıklarının ruminantlar için metabolik enerji değerlerinin saptanması üzerine bir araştırma
- Tez No: 58248
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: In vitro, Pancar Posası, Melas, Metabolik Enerji, Organik Madde Sindirilebilirliği, In vitro, Sugar Beet Pulp (dried), Molasses, Metabolizable Energy, Organic Matter, Digestibility
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 24
Özet
Bu araştırmada, İç Anadolu Bölgesinde bulunan bazı şeker fabrikalarından elde edilen şeker pancarı posası ve melasın ruminant metabolik enerji değerlerini saptamak ve aralarında önemli farklar bulunup bulunmadığım tayin etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada in vitro yöntemlerden kaba yemler ve kesif yemler yönteminin her ürisi de kullanılmıştır. Denemede her fabrikadan şeker üretiminin başladığı dönemde, her ay 1 numune sağlanmış, her yem materyalinden 3 paralel alınarak Trichoderma Viride mikroorganizmasından üretilen sigma C, 9422 selülaz enzimi ile muamele edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tç Anadolu Bölgesindeki bazı şeker fabrikalarında üretilen melas ve şeker pancarı posasının organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değerleri sırasıyla Melas için, Afyon % 88.24 ve 2298 kcal/kg KM, Ankara % 86 ve 2242 kcal/kg KM, Ilgın % 85.83 ve 2310 kcal/kg KM. Pancar posası için Afyon % 72.15 ve 2787 kcal/kg KM, Ankara %72.56 ve 2804 kcal/kg KM, Eskişehir % 72.74 ve 2810 kcal/kg KM, Ilgın % 67.94 ve 2629 kcal/kg KM, Kayseri % 68.64 ve 2652 kcal/kg KM bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried on to determine the matabolizable energy values of beet pulp and molesses produced in some sugar factories in Central Anatolia and to find out the differences among these by products. In this research, to evaluate the metabolizable energy values of sugar industry by products, in vitro methods for both forages and concantrates were used. For sampling during the sugar production period one sample for each month of production period was provided from each factory. Triplicate samples were taken from each feed and treated with (Sigma C-9422) Sellülaz enzyme produced from Trichoderma viride. Organic matter digestibility and metabolizable values of molesses were respectively 88.24 % and 2298 kcal/kg DM in the samples of Afyon; 88.24 % and 2294 kcal/kg DM in the samples of Ankara; 88.24 % and 2303 kcal/kg DM in the samples of Eskişehir; 84.70 % and 2242 kcal/kg DM in the samples of Kayseri and 85.83 % and 2310 kcal/kg DM in the samples of Ilgın, respectively. Organic matter digestibility and metabolizable energy values of sugar beet pulp were 72.15 %, 2787 kcal/kg DM in the samples of Afyon; 72.56 %, 2804 kcal/kg DM in the samples of Ankara; 72.74 %, 2810 kcal/kg DM in the samples of Eskişehir; 67.94 %, 2629 kcal/kg DM in the samples of Ilgın; 68.64 %, 2652 kcal/kg DM in the samples of Kayseri respectively.