İslam Hukukunda savaş esirlerinin statüsü
The status of war slaves in Islâmic Law
- Tez No: 234310
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Savaş Esiri, Köle, Statü, Savaş, Hukuk, Esir, The war of captive, slave, statüs, war, law, captive
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Savaş sonunda galip tarafın esir alması tarihi bir realite olarak önümüzde durması münasebetiyle, biz bu çalışmamızda bu tarihi gerçekliğin İslâm Hukukundaki tarihi gelişimi üzerinde durmaya çalıştık.Birinci bölümünde, giriş, esir kelimesinin lügat ve ıstılahi anlamı ve genel olarak kölelik hukuku üzerinde durulduİkinci bölümde, İslâm'dan önceki toplumlarda, özellikle Eski Yunanlılar ve Romalılar, İslâm öncesi Arapların esirlere yaptıkları muameleler ve İslâm öncesi ve sonrası Türklerin esirlere yaptığı muameleler anlatıldı.Üçüncü bölümde, genel olarak İslâm da esir hakkında bilgi verildikten sonra Hz. Muhammed (s.a.s) ve Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ömer devrinde esirler, İslâm hukukuna göre esir alınması, esirlere uygulanacak hükümler, Müslüman, mürte, asi ve Ehli Kitap savaş esirlerinin hukuku üzerinde duruldu. .
Özet (Çeviri)
It is because of the historical reality for victorious of war to take captive some people, we tried to study this historical reality and its historical process in İslâmic Law. In the first , introduction section we dwelled upon the terminological and lexical mean of the `esir? word.In the second chapter we studied the various treatment of the pre-islâmic period by the Greeks, Romes and pre-islâmic and after islâm in Turks.In the threed chapter we gave irformation about `esir? in generally in İslâm and then we described the general conditions of the `esir?in the period of Hz. Mohammad (pbuh) and Hulafa-i Raşidin period. we dwelled upon the applications of capturing the prisoner and how they should been treated in İslâmic Law. it is dwelled upon law of the muslim, murted, rebellious and non-muslim prisoner. it is discusssed the slavery law in generally