Düş olgusunun resim eğitiminde kullanılmasının yaratıcılığın geliştirilmesindeki önemi (12?14 yaş)
The important of use of imaginary phenomenon in art education in developing creativity (12?14 age)
- Tez No: 234321
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, yaratıcılık kuramları, düş, çocuk resimleri, 12?14 yaş çocuk psikolojisi, Creativity, The teories of creativity, Imagination, Children?s Paints, The pyshcology of 12-14 aged children
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, (12?14 yaş) çocukların sanat eğitiminde uygulanan resimler yoluyla, düş dünyasıyla buluşturulması, bu dünyayı genişletecek yaratıcı yöntemlerin düş olgusunun metin yorumlama ve öykü yoluyla denenmesi ve sanat eğitiminde geliştirilmesinin önemi incelenmiştir.Düşsel öğelerde, metin, öykü, mektup ve fotoğraflardan yararlanan bir deneme planı hazırlanıp bu programa bağlı olarak deneme ve kontrol gruplarına yönelik (düş olgusuna dayalı) karşılaştırmalı resim çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Tamamlanan resimler kodlanarak uzman görüşüne sunulup verilerin değerlendirmeye uygun yeterlilikte olup olmadığına ilişkin bilgi istenmiştir.Düş gücünü kullanma ve özgün düzen oluşturmada güvensiz, çekingen yaklaşımların sanat eğitimiyle aşılabileceği, denemelerde gözlenmiştir.Olumlu uzman görüşünün ardından düş gücünü uyaracak beş ayrı alanın (tematik, metin yorumlama, öykü, mektup, fotoğraf) resimleri karşılaştırmalı olarak incelenip yoruma ulaşılmıştır. Yorumlardan tez çalışmasının sonucuna ulaşılmıştır.Tez çalışması, aileler, öğretmenler ve toplumu oluşturan tüm bireylerin yaratıcılık ve sanat eğitimi konusunda bilgilendirilmesinin önemi üzerinde durmakla birlikte; Türk Eğitim Sisteminde, programlarda yaratıcılığın geliştirilmesine yönelik ifadeler yer almasına karşılık, öğretmen merkezli bir sistemin var olmasının yaratıcılığın gelişmesine engel olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, making the children between (12-14 years old) realize their dream world through the experiment of creative methods and dream phenomenon enhancing this dream world by text interpreting and the importance of developing these methods in the Education of Art.An Aplication plan based on the visionary elements such as text, story, letter, and photographs has been prepared and in relation with this application, the comperative art studies have been realized in experiment and control groups.The completed arts have been coded and presented to the experts to get information whether they are qulified for evaluation or not.It has been observed that the lack of confidence and timid approaches in using the power of imagination and creating original patterns can be overcome by Educationof Art.After getting positive feedbacks from the axperts, five different sections (thematic, text interpreting, story, letter, photography) have been looked through comperatively and reached an interpretation.This study focuses on the importance of families, teachers and other members of the society being edycated about Creativity and Education af Art; and also it emphasises the fact that The Education System of Turkey has remarks in its programme related to development of creativity, however, ıt has a teacher-oriented education system and this prevents the development of creativity.