Grafik ögelerin belgesel filmdeki etkileri ve Hacettepe Sanat Müzesi için belgesel film çalışması
The effects of graphic elements on the documentary film and the documentary film practice for the Hacettepe art Museum
- Tez No: 234345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZÜLFÜKAR SAYIN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Öge, Grafik Tasarım, Tasarım Ögeleri, Tasarım İlkeleri, Belgesel Film, Hacettepe Sanat Müzesi, Üniversite Müzeciliği, Graphic Element, Graphic Design, Design Elements, Design Principles, Documentary Film, the Hacettepe Art Museum, University Museum
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Sinemanın ve türleri içerisinde belgesel filmin tarihi gelişimine bakıldığında filmlerde kullanılan grafik öge ve tasarım ilkelerinin filmin biçimsel sunumunu değiştirdiği, izleyiciyi bilgilendirirken güzel duygusal etkiler bıraktığı ve de filmin görsel anlatım dilinin oluşmasında özgünleştirici katkılarda bulunduğu görülmektedir. Belgesel filmlerdeki biçimsel değişimin ve izleyici üzerindeki etkilerin tespitini ve değerlendirmesini kapsayan bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır.1. Bölüm'de Tarihi Süreç İçerisinde Grafik Ögelerin Belgesel Filmde Kullanımı ana başlığı altında belgesel filmin gelişim süreci bu süreç içerisinde grafik ögelerin varlığı, nasıl ve ne amaçla kullanıldığı, grafik ögelerin neler olduğu üzerinde durulmaktadır.2. Bölüm'de Belgesel Filmde Tasarım İlkeleri Ve Ögeleri ana başlığı altında belgesel filmin yoğrumsal (plastik) bir öge olarak ele alınarak tasarımlama, görüntü dili, estetik, grafik öge olarak değerlendirilmesine değinilmekte ve görüntü denetiminde önemli olan ögelerin kompozisyon ile olan sıkı ilişkisi üzerinde durulmaktadır.3. Bölüm'de Belgesel Filmlerin Grafik Ögeler Açısından İncelenmesi ana başlığı altında dünyada ve Türkiye'de çekilmiş amatör ve profesyonel belgesel filmlerde grafik ögelerin kullanımı ve filmi ne açıdan ve nasıl etkilediği ele alınmaktadır.Uygulama çalışmasının ele alındığı 4. Bölüm'de: Hacettepe Sanat Müzesi Ve Belgesel Film Çalışması ana başlığı altında sanat müzelerinin ve üniversite müzelerinin oluşum süreçlerine değinilmekte ve Hacettepe Sanat Müzesi'nin birçok yönden önemi vurgulanmaktadır. Uygulama çalışması olarak hazırlanan Hacettepe Sanat Müzesi belgeseli ve filmde kullanılan grafik ögelere yer verilmektedir. Filmin görsel anlatım dilinin oluşturulması üzerinde durulmakta ve sahneler üzerinde analizler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Given the historical evolution of the cinema in general, and the documentary film as one of its genres in particular, it is seen that graphic elements and design principles using in films alter stylistic presentation of the film, create emotional aesthetic effects whilst informing the audience, and have individuating contributions to developing the language of visual expression. This study, covering the determination and the assessment of documentary films' stylistic alteration and effects on the audience, consists of four main chapters.In the Chapter 1, named as A Historical Background for Use of Graphic Elements in Documentary Film, it is emphasized on the development process of the documentary film and the presence of graphic elements in this process, how and why graphic elements use, and what they are.In the Chapter 2, named as Design Principles and Elements in Documentary Film, documentary films are evaluated in the aspects of designing, visual language, aesthetics and graphic elements taking it as a plastic unit, and it is highlighted the close relationship of important elements in visual control with the composition.In the Chapter 3, named as Analysing Documentary Films in the View of Graphic Elements, it is emphasized the use of graphic elements in amateur and professional documentary films shot in Turkey and in the world, and how and which aspects they have effects on the film.In the Chapter 4, named as The Practice: The Hacettepe Art Museum and Documentary Film Action, it is dealt with the evolution background of art museums and university museums, and it is emphasized the importance of the Hacettepe Art Museum on several aspects. In addition, it is referred to the Documentary of the Hacettepe Art Museum made for practice work and talked about the graphic elements used in the film. It is focused on developing the language of visual expression for the film, and made analyses on scenes.