Molecular events in the activation of cell cycle
Alfalfa hücre döngüsünün uyarılmasındaki moleküler olaylar
- Tez No: 23442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Somatik embriyogenez, Hücre döngüsü, cdc2, cyclin B, histone değişkeni, yonca
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz ALFALFA HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN UYARILMASINDAKi MOLEKÜLER OLAYLAR DEDEOĞLU BİLGİN, Damla Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.İnci TOGAN Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Denes DUDITS Şubat, 1992, 75 sayfa. Yoncada (Medicago sp.) senkronize bir sistem elde edebilmek için iki ayrı deneysel yöntem kullanılmıştır. Bunlardan birincisi, hücreleri yaralama yöntemiyle Gl fazında durduran protoplast hazırlanmasıdır (Medicago varia). İkincisi ise, hücreleri erken Gl fazında durduran Çift Fosfat Açlığı ve hücreleri geç Gl fazında durduran Afidikolin eklenmesidir. Bu sistemlerin cdc2, cyclin B, histone H3-1 ve kontrol Msc27 ile yapılan Northern analizi, yonca hücre döngüsü hakkında bilgi verici olmuştur. Senkronizasyon sonucunda cdc2 ekspresyonunun sadece M fazında olmadığı diğer fazlarda da olduğu görülmüştür. Cyclin B ekspresyonu ise iki S fazı arasında görülmüştür. Histone H3c-1 ise S fazına bağlı olduğu görülmüştür. cdc2 kinaz aktivitesine göre, histone Hl S fazı sırasında f osf orile olmuştur ve cyclin A da S fazından hemen önce ortamda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOLECULAR EVENTS IN THE ACTIVATION OF CELL CYCLE OF ALFALFA DEDEOGLU BİLGİN, Damla M.S. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Inci Togan Co-advisor : Prof. Dr. Denes Dudits February, 1992, 67 pages. Two different experimental approaches have been used to obtain a partially synchronized system of alfalfa ( Medicago sp. ). These are protoplast preparation in which the cells were stopped at Gl by wounding effect (Medicago var i a ) and synchronization of A2 line of alfalfa (Medicago sativa L. ) by double phosphate starvation i.e. the cells were stopped at early Gl, and aphidicolin treatment i.e. the cells were stopped at late Gl. The northern analysis of these synchronized systems with cdc2, cyclin B, histone H3c-1 and control Msc27, also determination of cdc2 kinase activity and immunoblotting with anti-cyclin A have been done. During the synchronized system, cdc2 expression was seen not only in M phase but in other phases as well Cyclin B expression was only obtained between two S phases. Histone H3c-1 was found S phase dependent According to the cdc2 kinase activity mpattern, histone HI was highly phosphorylated during the S phase and cyclin A was present in the medium just before the S phase.