Effects of storage atmosphere and conditions on the quality of anise during long-term storage
Uzun süreli depolamada,depolama atmosfer ve koşullarının anosonun niteliklerine etkisi
  1. Tez No: 23443
  2. Yazar: SENA SAKLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anason, Uzun süreli depolama. Kalite, Anise, Long-term Storage, Quality
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ UZUN SURELİ DEPOLAMADA. DEPOLAMA ATMOSFER VE KOŞULLARININ ANASONUN NİTELİKLERİNE ETKİSİ SAKLAR, Sena Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali ESİN Şubat, 1992. 95' Say fer Bu çalışmada, bazı depolama atmosfer ve koşullarının anasonun (Cal, Denizli) özelliklerine etkileri oda sıcaklığında altı ay boyunca araştırıldı. Deneyler acık ve kapalı ortamlarda saklanan anasonlar üzerinde yapıldı. Kapalı örnekler cam kavanozlara (325 mi) 100 gr. anason/kavanoz konarak, normal hava veya düşük oksijen atmosferinde (yaklaşık % 1), ortama su katılarak (0,3,6 mi) hazırlandı.Ayrıca gün ışığının etkisi de incelendi. Anasonun nem ve uçucu yag miktarı, uçucu yagm donma noktası ve asit sayısı yapılan aylık deneylerle elde edildi. Ayrıca depolama atmosfelerinin nem ve oksijen miktarları her ay ölçüldü. Küf ve mayalar içinolan mikrobiyolojik deneyler son üç ayda yapıldı. Depolama sırasında anasonun kalitesinin korunması için en önemli parametrenin, anasonun veya depolama atmosferinin nemi olduğu belirlendi. Yüksek nemde» depolama atmosferi ne olursa olsun, bozulma reaksiyonları ve kötü kokuların oluştuğu ve bunlara ek olarak, uçucu yağın difüzyonla da yitirildigi görüldü. Oksijenin uçucu yagm bozulması üzerinde etkili olduğu, normal havada ve yüksek nemde bekletilenlerde daha çok olmak üzere, yağda asit sayısının artmasına ve kötü kokular oluşmasına neden olduğu ve günısıgımn oksitlenme tepkimelerini katalize ettiği saptandı. Yalnızca açıkta bekletilen örnekte küf sporları bulundu ve uygun ortamda olmadıklarından bunların gelişemedikleri saptandı. Anasonun uzun süre depolanmasında niteliklerinin olabildiğince korunması için, gün ısıgı almayan, yaklaşık anasonun başlangıç denge nemine karşılık göreli nemde, kapalı ortamlarda saklanması; düşük oksijen kullanılmasının ise daha sonra düşünülmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF STORAGE ATMOSPHERE AND CONDITIONS ON THE QUALITY OF ANISE DURING LONG-TERM STORAGE SAKLAR, Sena M.S. in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali ESİN February, 1992, 95 pages In this research, effects of some storage atmospheres and conditions on the quality of anise (Çal, Denizli) during six months of storage were studied at room temperature. The parameters used were open and closed storage of the anise where for the latter glass jars (325 ml) were closed with 100 g samples either under normal air or low oxygen (about 1 % 0 ) atmosphere by the addition of water (0, 3, and 6 ml). Also, effect of light was investigated. Moisture and volatile oil contents of the anise, congealing point and acid number value of the volatile oil; and, oxygen concentration and humidity of the storage atmospheres were tested and measured monthly. mMicrobiological experiments for fungi growth were done in the last three months. Moisture content of the seeds or humidity of the atmosphere was found as the most important parameter for the preservation of the quality during storage. At high moisture levels, deteriorative reactions and off-flavors were inevitable irrespective of the storage atmosphere, in addition to the increased rate of loss of volatile oil by diffusion. Oxygen was found to be causing deterioration of the volatile oil by increasing the acid number and the formation of off-flavors for which daylight showed a catalyzing effect. Further, incidence of mold spores was observed only for the open stored samples. It was concluded that for long term storage of anise» closed storage rooms without daylight and at about equilibrium relative humidity of the original moisture content of the anise should be used. Low oxygen atmosphere may be considered as a subsequent factor.