A Discussion on some reinforced concrete high-rise buildings in Turkey and some general principles for the architects to design high-rise structures
Türkiye'deki betonarme yüksek binalar üzerine bir tartışma ve yüksek yapıların tasarımında mimarların izleyecekleri genel prensipler
- Tez No: 23473
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: High-rise building structures, lateral loads, strength, stability, stiffness, efficiency
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu tezin amacı, mimarların yüksek binaların yapısal davranışları hakkındaki bilgilerini güçlendirmek ve bazı ana prensiplerin önemini göstermektir, öncelikle, dış kuvvetlerin binaya etkisi, yapısal gerekler ve bunların yüksek binalarda önemini içeren yüksek yapılar üzerine düzenli bir araştırma sunulmuştur. İkinci olarak, Türkiye'deki betonarme yüksek yapıların bir karşılaştırması yapılmıştır. Son olarak da, yüksek bina tasarımında, mimarların bilmesi gereken genel bazı yapısal prensipler üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeleri Yüksek yaptılar, yatay yükler, mukavemet, denge, dayanıklılık (bükülmezlik), yeterlilik. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 601.02.01. iv
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to strengthen the architects' understanding of structural behavior of high- rise buildings and to show the importance of some basic principles. Firstly, an orderly survey of high-rise building structures is presented consisting of response to external force action, the structural requirements and their relative importance on tall buildings. Secondly, a comparison of some reinforced concrete high-rise structures in Turkey is done. Lastly, some general structural principles are given for the architects to design tall buildings.