The Stress intensitiy factors for an infinitely long, transversely isotropic , thick-walled cylinder which contains a ring-shaped crack
Sonsuz uzunlukta, transvers yönde izotropik ve içinde yüzük biçiminde çatlak bulunan kanlın duvarlı bir silindir için gerilme şiddet faktörleri
- Tez No: 23472
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK O. YAHŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalın duvarlı silindir, yüzük biçimli çatlak, transvers yönde izotropik malzeme, tekila integral denklemi, gerilme şiddet faktörü, Thick-walled cylinder, ring-shaped crack, transversely isotropic materals, singular integral equation, stress intensity factor
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma sonsuz uzunlukta, kalın duvarlı ve içinde yüzük biçiminde boşluk bulunan elastik bir silindirin düzgün yayılı eksenel yük altındaki eksenel simetrik gerilme problemini incelemiştir. Transvers yönde izotropik bir malzeme için Hankel ve Fourier dönüşüm teknikleri kullanılarak analitik bir çözüm sunulmuştur. Karma-sınır şartı problemi bir tekil integral denklemine ve tekil integral denklemi de Gauss- Chebyshev formülleri kullanılarak lineer cebirsel denklem takımına indirgenmiştir. Bu denklemler daha sonra sayısal olarak çözülmüş ve I. Mod gerilme şiddet faktörleri hesaplanmıştır. Malzeme anizotropluğunun ve çatlak pozisyonunun etkisini görmek üzere transvers yönde izotropik olan üç değişik malzemenin değişik çatlak geometrileri için birimleştirilmiş gerilme şiddet faktörleri tablolar ve grafiklerle verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRESS INTENSITY FACTORS FOR AN INFINITELY LONG, TRANSVERSELY ISOTROPIC, THICK-WALLED CYLINDER WHICH CONTAINS A RING-SHAPED CRACK ALTINEL, Tülin M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Selçuk O. Yahşi September 1992, 85 pages This study considers the axisymmetric problem for an infinitely long, thick-walled elastic cylinder which contains a ring-shaped internal crack under uniform axial load. An analytical solution is presented for a transversely isotropic material by using the Hankel and Fourier transform techniques. The mixed boundary value problem is reduced to a singular integral equation and the singular integral equation is further reduced to a set of simultaneous linear algebraic equations by using Gauss-Chebyshev quadrature formula. These equations are then solved numerically and Mode I stress intensity factors are calculated. For three different transversely isotropic materials normalized stress intensity factors are tabulated and plotted for different crack geometries to see the effect of material anisotropy and crack geometry on the stress intensity factors.