Built-operate-transfer model for invesment project: a comparasion with social benefit-cost analysis
Yatırım projeleri için yap-işlet-devret modeli; sosyal fayda-maliyet analizi ile bir karşılaştırma
- Tez No: 23474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yap-İşlet-Devret Modeli, YÎD, Sosyal Fayda-Mal iyet Analizi, Proje Değerlendirilmesi. Bilim Dalı, Bui ld-Operate-Transf er Model, BOT, Social Benefit-Cost Analysis, Project Appraisal
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tezde, proje finansmanı ve uygulamasında yararlanılan Yap-îşlet-Devret (YİD) modeli tüm ayrıntılarıyla ve içerdiği sorunlarla birlikte incelenmiştir. Ayrıca tezde, Türkiye'de enerji projelerinin gerçekleştirilmesi için geliştirilmiş YİD yapısına da yer verilmiştir. Buna ek olarak, Yap-İşlet- Devret modeli iyi bilinen bir proje değerlendirme yöntemi olan Sosyal Fayda-Mal iyet Analizi ile de karşılaştırılmış ve proje seçimleri açısından farklı tercihlere neden olan koşullar araştırılmıştır. Konuyla ilgili problemleri incelemek amacıyla Türkiye için bir YİD projesi her iki yöntemle de değerlendirilmiş ve sonuçlar karşı laştırı İmi ştır. Görülen odur ki, YİD modeli çerçevesinde yapılmasına karar verilen bir projenin sosyal fayda ve maliyetler göz önüne alındığında reddedilmesi mümkün olmaktadır. Ancak, yine görülmüştür ki bu karar teknik hassasiyetinden çok sosyal içeriği önemli olan pekçok varsayıma bağlıdır, dolayısıyla farklı varsayımlar altında farklı kararlara ulaşmak mümkündür. Tezin ana katkısı Yap-İşlet-Devret proje finansman modelini tüm ayrıntılarıyla inceleyen bir doküman oluşturması ve bu modelle ilgili bazı önemli konuları sayısal sonuçlara dayandırarak irde! emesidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Bui ld-Operate-Transf er (BOT) model of project financing and implementation has been studied in full detail to give a complete overview of the model and its inherent problems. The thesis also investigates the framework of BOT procedure for power projects in Turkey. Furthermore, the BOT model has been compared with the well known Social Benefit-Cost Analysis (SBCA) procedure of project evaluation to explore under what conditions the two procedures lead to opposite choices. For illustrating the relevant issues a BOT power project for Turkey has been analyzed by both methods and the results have been compared. It has been observed that a project which is acceptable on the BOT basis might not be acceptable when its net social benefits are considered. However, conclusions are highly sensitive on assumptions that do not enjoy a technical precision and social incharacter. The main contribution of the thesis is to supply and classify a coherent set of documentation on the BOT model of project financing and to provide quantitative support to certain issues of interest.