Uluslararası başarı sınavlarında Türkiye için çıkarılabilecek sonuçlar
The ultimate consequences for Turkey in international achievement examination
  1. Tez No: 234807
  2. Yazar: GÖNÜL GURBET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası başarı sınavları, Türkiye, PİSA, TIMMS, PIRLS, ROSE, International Achievement Examinations, Turkey, PISA, TIMMS, PIRLS, ROSE
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Uluslararası başarı sınavlarında Türkiye için çıkarılabilecek sonuçlar hakkında birçok çalışma yapılmıştır, ancak bu alandaki çalışmaların sayısı azdır.Bu çalışmada ise kuramsal bilgi konuyla ilgili araştırmaların incelenmesiyle oluşturulmuştur. Bu çalışmada uluslararası çeşitli başarı sınavlarından (TIMSS, ROSE, PIRLS ve PİSA) bahsedilmiştir. Bu sınavlar açıklanırken orijinal kaynaklardan yararlanılmıştır.Bu araştırmada uluslararası başarı sınavlarında (TIMSS, ROSE, PIRLS ve PISA) hangi tarihlerde yapıldıkları, hangi ülkelerin birinci ve hangi ülkelerin sonuncu oldukları ve Türkiye'nin bu sınavlardaki başarı düzeyleri tek tek ele alınmıştır.Bu çalışmada literatür taraması yapılmıştır. Bu araştırma betimsel bir yöntemle hazırlanmıştır.Bu çalışmada Türkiye'nin bu sınavlarda gösterdiği başarısızlığın nedenleri tartışılmıştır.Bu araştırmada Türkiye'nin bu sınavlardaki başarısızlığını gidermek ve bu sınavlarda gösterdiği başarı düzeyini arttırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının, müdürlerin ve öğretmenlerin yapması gerekenler ise öneriler bölümünde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of performance and work on the ultimate consequences for Turkey in international achievement examination, however the issue is very deficent.İn this work, the theoretical information has been composed by related resource paper. Some of international achhievement examinations are mentioned (TIMMS, ROSE, PIRLS and PISA) in this work. The original resources are used when these examinations are mentioned.Some main topics are mentioned one by one in this work: when those international examinations have been done, which country is the best or worst on practising them and the position of Turkey in this concept.İn this work the literature shading has been done. This research has done by a descriptive technic.The reason for Turkey not to be very successful has been discussed.İn the suggestion part, the solution for Turkey to be more successful in those examination and the prosedures to fallow by supporting Board of Education, training managers and teachers has been explained.