Orta dereceli mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenci algılarına göre, öğrencilerin şiddet eğilimlerinin nedenleri: Nitel bir araştırma
The reasons of students violence tendencies according to students perceptions at secondary vocational and technical education schools: A qualitative research
- Tez No: 234809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okulda şiddet, okul zorbalığı, saldırganlık, olgubilimŞubat, 2009Alaaddin YATMAZ, violence at school, school bullying, aggressiveness, phenomonologyFebruary, 2009Alaaddin YATMAZ
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Orta Dereceli Mesleki Ve Teknik Eğitim Okullarında Öğrenci Algılarına Göre, Öğrencilerin Şiddet Eğilimlerinin Nedenleri: Nitel Bir AraştırmaŞiddet olgusu, günümüzde en çok ilgi gösterilen konulardan biri haline gelmiştir. Okulda şiddet, eğitimde ve özellikle okulda karşılaşılan şiddete işaret eder, bu noktada çocuklar hem şiddetin uygulayıcısı, hem de şiddetin mağdurudurlar. Çalışma 2007/2008 yılında İstanbul ili Ümraniye ilçesi meslek liselerinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde nitel desende oluşturulmuştur. Araştırmamızda sosyal gerçeklerden biri olan okullarda yaşanan şiddet olaylarında ?öğrenci algılarına göre öğrencilerin şiddet eğilimleri? nedenlerine dair bulgular belirlenmiştir. Nitel araştırma desenlerinden araştırmanın doğasına uygun olan `olgubilim (Phenomenology) deseni' ve yapı bakımından `standartlaştırılmış açık uçlu mülakat' kullanılmıştır. Ayrıca hikaye biçimlerinden gerçekçi hikaye (realist tales) tekniği kullanılmıştır. Şiddet davranışlarının temel nedenlerinin manevi değerlerin erozyonu, şiddet ihtiva eden toplumsal kültür, materyalist kültür ile gençlerin aile ortamından kopukluğu/Aile ilgisizliğinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Öğrenciler arasında yaşanan şiddet olaylarının nedenlerinin tespiti ve konuyla ilgili alınacak önlemler, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının işlevlerini yerine getirmelerinde önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The Reasons of Students Violence Tendencies According to Students Perceptions at Secondary Vocational and Technical Education Schools: A Qualitative ResearchViolence fact has been one of the most popular subject matters nowadays. Violence at school points to the violence at education,especially at school.At that point,the children are not only the executives but also the victims of violence.The study is carried out at qualitative pattern on the students who are being taught at professional high schools in Ümraniye,İstanbul in the years 2007/2008.At our study,findings about the reasons of `?students? violence tendency according to students? perceptions??at the violence facts happening at schools have been identified.The phenomonology pattern of qualitative research patterns which is suitable to the research?s nature and structurally `standarized open-ended interview methods have been used.Moreover,realist tale technique as a tale technique has been used.As a result, it has been sorted out that the basic reasons of violence beahaviours are the erosion of spiritual values,sociological culture containing violence,materialist culture,the youth?s being far away from familiy environment and lack of communication within family.The determination of the reasons of violence among the students at these schools and the precautions about this matter will provide important contributions for professional and technical associations to fulfill their functions and roles.