Farklı okul türlerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin empatik beceriler açısından karşılaştırılması (İstanbul ili Kartal ilçesi örneği)
The comparison of the emphatic skill levels of administrators and the teachers at different school types (Kartal pattern)
  1. Tez No: 234827
  2. Yazar: UĞUR ALÇAY
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik Beceri, İletişim, Yönetici, Öğretmen, Okul
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Mevcut yapısı itibariyle öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimizin empatik beceri düzeylerini ölçmek ve gerek öğretmenlerimizin gerekse idarecilerimizin hem birbirleriyle hem de öğrencileriyle olan iletişimlerine katkıda bulunma amacını taşıyan bu araştırma, farklı okul türlerindeki yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2008-2009 eğitim yılında İstanbul ili Kartal İlçesinde bulunan ilköğretim ve liselerde görev yapan (402) yönetici(77) ve öğretmenler(325) oluşturmuştur. Araştırmaya ilişkin verilerin toplanabilmesi amacıyla; yönetici ve öğretmenlere yönelik bilgileri içeren ?Kişisel Bilgi Formu?, yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerini belirlemek amacıyla ?Empatik Beceri Ölçeği-B Formu ( EBÖ-B Formu )? kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzdelik dağılımlar, Mann-Whitney U testi, ?t? testi, Kruskall-Wallis testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi olarak 0,05 kullanılmış olup, p0,05 olması durumunda anlamlı farklılığın olmadığı vurgulanmıştır.Araştırma sonucunda yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeyleri ile çalıştıkları okul, mesleki kıdem, yaş, çocuk sahibi olma durumu, ailede kaçıncı çocuk olma durumu ve çocukluğun geçtiği yer durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur.Yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerinin çalışılan kurum, çalışılan lise, görev, yönetici kıdem, yönetim alanında lisansüstü eğitim yapma, cinsiyet, mezuniyet durumu, fakülte türü, mesleğini isteyerek seçme, branş, okulda çalışma yılı, unvan, çalışılan farklı kurum sayısı, iş memnuniyeti, medeni durum, eş çalışma durumu, eşin çalıştığı yer, eş eğitim durumu, çocuk sayısı, kişisel gelişim eğitimi, iletişim eğitimi, huzur, internet kullanma, yanlışları söyleme, eleştiriye açık olma, güzel sanatlarla ilgilenme, müzikle ilgilenme, kişilerin sorunlarını dinleme, annenin annelik davranışı, babanın babalık davranışı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı belirlenmiştir.Bu sonuçlar eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerinin, kişisel ve demografik özelliklere göre değişebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been done to compare the emphatic skill levels of administrators and the teachers at different school types. The pattern of this research has been formed by (77) administrators and the teachers(325) (totally 402) working at primary and high schools in 2008-2009 Education Year in the province of İstanbul and the district Kartal. The Personal Data form which contains information about the administrators and the teachers, ?The Emphatic Skill Scale- B Form? which determines the emphatic skill levels of the administrators and the teachers have been used to obtain the data related to the research. The data have been evaluated by the help of SPSS 15 Packet Program. Frequency and percentage distributions, Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis Test, One -way Analysis Of Variance have been used to analyse the obtained data. 0,05 has been used as significance level, it is emphasized equal variance in the case of p0,05.As a result of the research, it is found that; there is a meaningful differences of the administrators and the teachers? emphatic skill levels with the variances such as; the school they work, professional seniority, age, the state of having child, the state of the number among the siblings in the family and the place where the childhood were spent.It has been determined that; the emphatic skill levels of the administrators and the teachers haven?t changed at a significant level according to the variances: the institution or high school where is worked, administrative function, administrative seniority, master degree on the field of administration, gender, graduation, faculty, selecting the job willingly, branch, the year of work at school, title, the number of different institutions worked, occupation satisfaction, marital status, the state of partner?s occupation, the place where your partner works, the state of the partner?s education, the number of child, personal development education, communication education, peace, using internet, expressing the wrong ones, to be open to the criticism, having interested in fine arts and music, to pay attention to the problems of the others, motherhood attitude of the mother, fatherhood attitude of the father.These results have been denoting that the emphatic skill levels of the administrators and the teacher may vary according to the personal and the demographical characteristics.KEY WORDS: Empathy, Emphatic skill, Communication, Administrator, Teacher, School