Farklı lise türlerindeki öğrencilerin empatik eğilimleri ve saldırganlık düzeylerinin incelenmesi (Kartal ilçesi örneği)
The investigation of relationship between different secondary schools?s students? empathic tendency and aggressiveness
- Tez No: 234826
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, empatik eğilim, empati, orta öğretim, ergen, agresiveness, emphatic tendency, emphaty, secondary school, adolescent
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmada farklı orta öğretim kurumu öğrencilerinin, saldırganlık ve empatik eğilim düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Veriler, İstanbul ili Kartal ilçesindeki farklı türde orta öğretim kurumlarının her sınıf düzeyinden tesadüfi olarak seçilmiş, 124'ü kız, 216'sı erkek, toplam 340 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanmış kişisel bilgi formuna ek olarak ?Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ)? ve ?Buss-Durkee Agresyon Ölçeği (BDAÖ)? kullanılmıştır.Araştırmada, öğrencilerin saldırganlık puan ortalamalarının, öğrencilerin özlük niteliklerine (cinsiyet, yaş, okul türü, aileye ilişkin bilgiler, sosyo-ekonomik durum, ödül-disiplin durumu, sporcu lisansına sahip olma ve serbest zamanı değerlendirme durumu, aile içi ilişkiler ve şiddete maruz kalma durumu) ve empatik eğilim düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı, empatik eğilim puanları ile saldırganlık puanları arasındaki ilişki düzeyleri incelenmiştir. Verilerin analizinde: `t' testi, `Varyans analizi', `Tukey testi', `Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı' kullanılmıştır.Öğrencilerin saldırganlık puanları bazı değişkenlere göre anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Saldırganlık puanları ile empatik eğilim puanları arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationships between different secondory schools? students? empathic tendency and aggressiveness.The sample of the study consisted of 340 volunteered secondary schools? students in Kartal in İstanbul.The data were gathered by administering two instruments, namely Creativity Inventory and Decision Making Strategies Schedule.In the study, it has been analyzed whether students? average of agresiveness score differentiate according to their average of emphatic tendency score and their personal features (gender, age, type of school, information about family, socio-economical status, position of award and dicipline, having a sport license, habbits for spare time, communication in family and being subjected to violance); and the relationship between emphatic tendency and agresiveness.In the analyzing the data, t test, variance analyzes and tukey test used.The result of the study could be summarized as below:Students? agresiveness scores is so high according to a lot of factors. Ther is a meaning relation between students? agresiveness scores and emphatic tendency.