Örgütsel bağlılık ve örgüt iklimi ilişkisi: Teorik ve uygulamalı bir çalışma
The relationship between organizational commitment and organizational climate: A theoretical and practical study
- Tez No: 234867
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞERİF ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Örgüt İklimi, Örgütsel Bağlılık, Organization, Organizational Culture, Organizational Climate, Organizational Commitment
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Küreselleşme, uluslararası rekabet ve müşteri beklentilerinde yaşanan hızlı değişimler gibi olgular, rekabet üstünlüğünü yakalama ve sürdürme çabası içindeki örgütler için, nitelikli insan kaynaklarının önemini giderek artırmaktadır. Bu noktada örgüt iklimi, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık kavramları büyük ölçüde öne çıkmaktadır.Hem kuramsal hem de ampirik düzeydeki bu çalışmada, örgüt iklimi, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler inceleme konusu yapılmaktadır.Bu bakımdan, daha önce konuyla ilgili yazılmış eserler incelenmiş ve yapılan uygulamalı çalışmalar değerlendirilmiştir. Üzerinde çokça çalışmanın yapıldığı konuların daha iyi anlaşılmasını sağlayacak şekilde, araştırmanın amacı ve hacmi çerçevesinde gerekli özetlemeler ve seçmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, konuyla ilgili kavramların tanımlarını içermekte olup kavramsal bir çerçeve çizmektedir. Asıl konuya geçmeden önce temel bazı kavramlar açıklanmaktadır.İkinci bölüm, konunun temelini oluşturan örgütsel iklim ve örgütsel bağlılık kavramlarının ayrıntılı olarak değerlendirilmesini içermektedir.Son bölümde ise, teorik kısımda ayrıntılı olarak belirttiğimiz örgüt iklimi ve örgütsel bağlılık ilişkisi Konya Selçuk Üniversitesi akademik personeli üzerinde yapılmış olan uygulamalı bir çalışmayla analiz edilerek elde edilen bulgular özetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenas, like globalization, international competition and the change in the customer expectations increase the importance of quality human resources for the organizations aiming to sustain competitive advantage. In this point the concepts of organizational climate, organizational culture and organizational commitment loom large.In this study, the relationship among organizational culture, organizational climate and organizational commitment are investigated both theoretical and empirically. The literature about this subject is researched and the practical studies are evaluated. This is realized by making necessary summarizations and selections in the context of project?s objective and volume.Study is composed of three parts. The first part includes the definition of terms and some fundamental concepts are explained.Second part consists of the evaluations of the concepts of organizational climate and organizational commitment.In the final part, the relationship between organizational climate and organizational commitment is analyzed by a practical study on the academic personnel of the Selcuk University, Konya and the findings are summarized.