Bürokrasi siyaset ilişkisi açısından Türkiye ile Fransa nın karşılaştırılması
Political relations with Turkey in terms of bureaucracy comparison of France
  1. Tez No: 234868
  2. Yazar: METİN ÖZKARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÖKÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fransa, Türkiye, Bürokrasi, Siyaset, France, Turkey, Bureaucracy, Politics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Toplumsal alanda önemli bazı aktörler vardır. Bu aktörlerden bürokrasi ve siyaset karşılıklı bir ilişki içerisinde kimi zaman çatışarak kimi zaman da uzlaşarak toplumsal alanda işlev görürler. Söz konusu ilişki sürecinde her ikisinin de kendisine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Bu ilişki literatürde bolca incelenen bir konudur. Söz konusu ilişkinin yasama, yürütme ve yargı alanlarında nasıl gerçekleştiğini incelerken karşılaştırma yapmak da kullanılan yöntemler arasındadır. Bu çalışmada da Fransa ve Türkiye karşılaştırılmıştır. Türkiye bürokratik yönetim geleneğine sahip bir ülkedir. Cumhuriyet kurulurken idari yapılanmasında Fransa'yı örnek almıştır. Bu bağlamda bu karşılaştırma zaman içerisinde meydana gelen gelişmeleri, farklılaşma veya benzeşmeleri ortaya koyması açısından önemlidir. Çalışma sırasında tarihi, yasal ve örgütsel açıdan karşılaştırmalar yapılmıştır. İki ülke arasında bürokrasi-siyaset ilişkileri açısından hem benzerlikler hem de farklılıklar mevcuttur. Fransa ve Türkiye, amaç ve yöntemleri farklı olsa da yoğunluğu ve etkinliği birbirleri arasında farklı olsa da diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere nazaran daha güçlü ve etkili birer bürokratik yapıya sahip oldukları ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
There are some important actors in the social space. Bureaucracy and politics function in the social sphere, sometimes in conflict and sometimes in reconciliation. Both have their own advantages and disadvantages in the relationship process. This relationship is a subject that has been extensively studied in the literature. Comparative analysis is one of the methods used when examining how this relationship takes place in the fields of legislature, executive and judiciary. This study compared to France and Turkey. Turkey is a country with a tradition of bureaucratic administration. Turkey imitated France as an example for administrative structure during the establishment of the Republic. In this context, this comparison is important in terms of revealing developments, differentiation or similarities that occur over time. During the study, historical, legal and organizational comparisons have been viewed. There are similarities and differences between the two countries in terms of bureaucracy-political relations. Although France and Turkey have different aims and methods, they have more density and efficiency than other developed and developing countries and they have stronger and more effective bureaucratic structure.