Kaynaştırma eğitimine devam eden engelli öğrencilerin akranları ile ilişkilerinde karşılaştıkları sorunların değerlendirilmesi
Evaluation of disabled students who are in inclusive education and their problems which are faced with their pers
  1. Tez No: 234978
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ONUR GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Öğrencisi, Kaynaştırma eğitimi, Kaynaştırma Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar, Inclusion of Students, Inclusion Training, The Problems encountered in Inclusion Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kaynaştırma özel gereksinimli öğrencilerin eğitimlerini, akranlarının devam ettiği okullarda ve onlarla aynı sınıflarda sürdürmesi olarak tanımlanmaktadır (Kırcaali ? İftar, 1992). Türkiye'de kaynaştırma eğitiminde bazı sorunların yaşandığı bilinmektedir. Ancak bu sorunların neler olduğunu yönelik olarak yapılan araştırmalar sınırlıdır. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, kaynaştırma eğitimine devam eden öğrencilerin akranları ile ilişkilerinde karşılaştıkları sorunları belirlemektir. Bu amaçla 2008-2009 öğretim yılında Konya ili Sarayönü ilçesinde 9 resmi ilköğretim okulunda kaynaştırma eğitimine devam eden 27 öğrenciyle görüşülmüştür. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen `Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu'yla toplanmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş ve verilerin dökümleri `İçerik Analizi' yöntemiyle analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgularda, kaynaştırma eğitimine devam eden öğrencilerin akranları ile bir takım sorunlar yaşadığı arkadaşlık ilişkisi kurmakta zorlandıkları, kendilerini tam olarak ifade edemedikleri gözlenmiştir. Bunun yanı sıra kaynaştırma öğrencilerinin normal öğrenciler tarafından şiddete ve dışlanmaya maruz kaldığı da ortaya çıkan sonuçlardandır.Kaynaştırma öğrencilerinin akranlarına göre seviye olarak geride oldukları ve akademik başarısızlıklarının engellerinden kaynaklandığı, sayısal ve sözel derslerde yeterli başarıyı gösteremedikleri için sınıf içi iletişim ve etkileşimlerinin yetersiz olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Inclusion of students with special education needs, and their peers in schools that continue to maintain the same classes as are defined (Kırcaali ? İftar, 1992). Some problems in education in Turkey to fuse is known. But what is the problem as the research is limited. Therefore, the objective of this research, the ongoing contraction in the education of students in relationships with peers to identify the problems they encounter. For this purpose, in the 2008-2009 school year in Konya province Sarayönü District 9 in the official primary school education continue to merge with the 27 students were interviewed. Developed by researchers to investigate the data 'was collected in semi-structured Interview Form. Audio recording device and recorded interviews with the cast of the data and 'Content Analysis' method were analyzed. Data analysis of results has been reached, the following conclusions:As a result of the findings obtained in the survey, the ongoing contraction in the education of students with peers in a number of problems that are difficult to establish relations of friendship, they can not fully be expressed were observed. Besides this the students knit and violence by students outside the normal exposure to the emerging results are also.Inclusion students returned to the levels in accordance with their peers and academic failure is caused by their disability, in numerical and verbal lessons in the classroom for not showing sufficient success of communication and interaction is deemed to be insufficient.