Simulation of the stepping stone model for population structure
Stepping-stone populasyon yapısı modelinin simulasyonu
  1. Tez No: 23509
  2. Yazar: AYŞE SUZAN TURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Stepping-Stone Modeli, Uzamsal Otokorelasyon, Uzamsal Otokorelasyon Analizi, Simulasyon, Populasyon Yapısı, Stepping Stone Model, Spatial Autocorrelation, Spatial Autocorrelation Analysis, Simulation, Population Structure Science Codes: 401.01.02, 401.02.03 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz STEPPING-STONE POPULASYON YAPISI MODELİNİN SİMULASYONU TURAK, Ayşe Suzan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Aykut Kence Ağustos, 1992, 140 sayfa. Bu tezde Stepping-Stone Populasyon Yapısı modelinin simulasyonunu gerçekleştirmek amacıyla bir bilgisayar programı geliştirildi. Bu program, 400 alt- populasyondan oluşan kare örgülü bir populasyonda gen frekansmdaki değişimlerin incelenmesi amacıyla kullanıldı. Program, farklı parametreler kullanan 23 grup için 200 jenerasyon çalıştırıldı ve her grup beş defa tekrarlandı. Elde edilen gen frekans yüzeyleri basıldı ve görsel olarak analiz edildi. Bu yüzeyler ayrıca Uzamsal Otokorelasyon Analizi yöntemi kullanılarak özetlendi. Elde edilen korelogramlar populasyon içindeki gen frekansını etkileyen faktörlerin yol açacağı yapılanmaları ortaya çıkarmak amacıyla birbirleriyle karşılaştırıldılar. Difüzyon hızının, diğer mikro-evrimsel güçlerin etkilerini arttırmak veya azaltmak yoluyla gen frekansyüzeylerinin yapısı üzerinde önemli ölçüde etkili olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, Uzamsal Otokorelasyon Analizinin tek gen lokusunun sözkonusu olduğu durumlarda gen frekans yüzeylerinin analizi için fazla etkili bir yöntem olmadığı sonucuna varıldı. f
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF THE STEPPING STONE MODEL FOR POPULATION STRUCTURE TURAK, Ayse Suzan M.S. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Aykut Kence August, 1992, 140 pages. A computer program for simulating the Stepping- Stone Model of population structure is developed and used for studying the changes in gene frequency in a square grid population of 400 demes. 23 sets of simulation runs with different parameters are performed as five replicates, each of which lasts for 200 generations. The resulting gene frequency surfaces are ploted and analyzed visually. Also these surfaces are sumarized by the method of Spatial Autocorrelation Analysis, and the resulting correlograms are compared with each other for apparent trends caused by underlying forces acting on the gene frequency within the population. Diffusion rate is found to be the most important factor in shaping the gene frequency surfaces, because, XIIdepending on its strength, it tends to enhance or dampen the effects of other microevolutionary forces. Also, in this study Spatial Autocorrelation Analysis does not emerge as a very powerfull tool for the analysis of gene frequency surfaces where a single gene locus is concerned.