Hydrodynamic studies in an eccentric annulus for a non-newtonian fluid
Ayrı merkezli borularda non-newtonian akışkanlarda hidrodinamik çalışmalar
- Tez No: 23523
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrı Merkezli Borular, Akışkanlar" Mekaniği, Kayıp Katsayısı, Eccentric Annulus, Fluid Flow, Loss Coefficient Science Codes 603.01.01 v
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZ AYRI MERKEZLİ BORULARDA NON-NEWTONIAN AKIŞKANLARLA HİDRODİNAMİK ÇALIŞMALAR SOLMAZ, Sabiha Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan ÖZGEN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail TOSUN Eylül, 1992, 120 sayfa Newtonian ve Newtonian olmayan akışkanların ayrı merkezli boru sistemindeki kararlı laminar akışta hidrodinamik özellikleri araştırılmıştır. Ayrı merkezli boru sistemi, paralel olmayan iki levha olarak modellenmiş, Newtonian ve power-law, Bingham plastik gibi Newtonian olmayan akışkan modellerinde kayıp katsayıları tesbit edilmiştir. Newtonian ve Newtonian olmayan akışkanlar için laminar akış durumunda, giriş kayıp katsayıları yarıçap ve ayrı merkezlilik oranlarının bir fonksiyonu olarak belirlenmiştir. Sonuçlar daha önce yayınlanmış olan teorik çalışmalarla karşılaştırılmış ve yarıçap oranının 0.5' den büyük olduğu durumlarda uyum içinde oldukları gözlenmiştir.Ayrı merkezli boru sistemi boyunca basınç düşmesi değişik yarıçap ve ayrı merkezlilik oranlarında deneysel olarak ölçülmüş ve sonuçta tamamen gelişmiş akış için giriş uzunluğunun 0-1.5 m içinde oluştuğu belirlenmiştir. Giriş bölümünden sonra birim uzunluktaki basınç düşmesi yaklaşık olarak sabit kalmakta ve 3 m lik test sisteminin son 0.2 m sinde çıkış etkilerinden dolayı tekrar artmaktadır. Ölçümler sonucunda bulunan birim uzunluktaki basınç düşmeleri, hesaplanan değerlere oranla hem girişte hemde girişten sonraki bölümlerde çok büyüktür. Deneysel bulgular göstermiştir ki, ayrı merkezlilik oranının O'dan 1.0' e değişimi ile sabit basınçta hacimsel akış hızı düşük yarıçap oranlarında su için %50, %2'lik CMC solüsyonu için %28 ve %3'luk CMC solüsyonu için %15 artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRODYNAMIC STUDIES IN AN ECCENTRIC ANNULUS FOR A NON-NEWTONIAN FLUID SOLMAZ, Sabiha M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Canan Özgen Co-Supervisor : Prof. Dr. Ismail Tosun September, 1992, 120 pages Hydrodynamic characteristics of steady-state, laminar flow of Newtonian and non-Newtonian fluids in an eccentric annulus are investigated. An eccentric annulus is modelled as a slit of variable height and loss coeffients are found both for Newtonian and non-Newtonian fluids such as power-law and Bingham-plastic models. The entrance loss coeffients are determined as a function of radius and eccentricity ratios for Newtonian and non-Newtonian fluids under laminar flow conditions. The results are compared with the previously published theoretical studies and it is found that, they are in good agreement for radius ratio values greater than 0.5. IVPressure drop along the eccentric annulus system is measured experimentally at different radius and eccentricity ratios and it is found that, entrance length for fully developed flow is between 0-1.5 m in the study. Pressure drops per length remained fairly constant after the entrance region and increased again for the last 0.20 m of the 3 m test section due to exit effects. The measured pressure drop per length values are much more greater than the calculated ones for both entrance and fully developed regions. Experimental findings have showed that as eccentricity increases from 0 to 1.0 for the same pressure drop volumetric flow rate through the annulus increases approximately 50 % for water, 28 % for 2 % CMC solution and 15 % for 3 % CMC solution when small r values are used.