Polimerization of bis(pyridine) bis(trihalophenoxo) copper(ıı) complexes with various halogens in solid state.
Değişik halojenli bis(piridin) bis(trihalofenokso) bakır(ıı) komplekslerinin katı halde polimerleştirilmesi.
  1. Tez No: 23522
  2. Yazar: MAKBULE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katı halde ısısal bozunma, bis (piridin) bis (trihalofenokso) bâkır(ll) kompleksi, polihalofeffllen oksit, intrinzik viskozite, Solid state thermal decomposition, bis (pyridine) bis (trihalophenoxo) copper(ll) complex, poly (halophenylene oxides), intrinsic viscosity
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz DEĞİŞİK HALOJENLİ BİS (PİRİDİN) BİS (TRİHALOFENOKSO) BAKIR (II) KOMPLEKSLERİNİN KATI HALDE POLİMERLEŞTİRİLMESİ AKBAŞ, Makbule Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu KISAKÜREK Eylül, 1992, 62 Sayfa Bu çalışmada, bis (piridin) bis (trihalofenokso) bakır(ll) kompleksleri katı halde termal olarak polimerleştirildi. Polimerleşme sıcaklık sabit tutularak, polimerleştimne süresi değiştirilerek gerçekleştirildi. Polimerleştirme süresinin ve fenolün para pozisyona bağlı (Fİ, Cl, Br, I) halojenin polimer yapısına, % dönüşüme ve intrinzik viskoziteye olan etkisi çalışıldı. Elde edilen komplekslerin tanımlanması İR ve CHN analizi ile yapıldı. Polimerin tanımlanması ise İR ve 7H-NMR spektrumları alınarakgerçekleştirildi. Viskometrik ölçümler 30 °C de toluende ve kloroformda saptandı. Camsı geçiş sıcaklık değerleri polimerin sert ve kırılgan yapıda olduklarını göstermektedir. Yapılan deneyler sonunda, fenolün para pozisyonunda bulunan halojenin tipine bağlı olarak lineer ya da dallı polidihalojenilen oksitler elde edildi. Para pozisyonundaki halojene bağlı olarak % dönüşüm şu şekilde değişir: F< Cl< Br< I. Halojenlerin para pozisyonunu tercih etme sırası da aynıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION OF BIS (PYRIDINE) BIS (TRIHALOPHENOXO) COPPER(II) COMPLEXES WITH VARIOUS HALOGENS IN SOLID STATE Akbaş Makbule M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek September, 1992 62 Pages In this study bis (pyridine) bis (trihalophenoxo) copper(ll) complexes have been polymerized thermally in the solid state. Polymerization was performed at constant temperature at different time intervals. The effect of time and type of halogen (Fl, CI, Br, I) substituted on para position of phenol on the structure, intrinsic viscosity and % conversion of polymers were studied. iiiCharacterization of complexes was performed by IR and CHN analysis. Polymers were characterized by IR and 7H-NMR spectra. Intrinsic viscosities of polymers were obtained by viscometric measurement at 30 °C in toluene and chloroform. T values indicated that poly (dihalophenylene oxides) are rigid polymers. Depending on the type of halogen substituted on para position of the phenol linear or branched poly (dihalophenylene oxides) were synthesized. The halogen selectivity displaced the phenols in the order of I >Br >CI >F and % conversion increased in the same range when substituted in the para position.