VLSI realization of an 8x8 bit pipelined residue arithmetic multiplier
Boru-hattı mimarisi ile artık aritmetiğe göre tasarımlanmış bir 8x8-bitlik çarpıcının çok büyük çapta tümleşik (ÇBÇT) devre olarak gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 23524
  2. Yazar: FUAT ENVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ÇBÇT Tasarımı, Artık-Sayı-Sistemi, Çarpma, Aritmetik Modül, VLSI Design, Residue Number System, Multiplier, Arithmetic Module
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Öz BORU-HATTI MİMARÎSİ İLE ARTIK ARİTMETİĞE GÖRE TASARIMLANMIŞ BİR 8x8-BİTLİK ÇARPICININ ÇOK BÜYÜK ÇAPTA TÜMLEŞİK (ÇBÇT) DEVRE OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ENVER, Fuad Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat AŞKAR Eylül, 1992, 92 sayfa Bu tezde, yüksek hızda sayısal işaret işleme uygulamalarında kullanılmak amacı ile 8x8-bit paralel boru-hattı mimarisine göre bir çarpıcı tasannu ve gerçekleştirilmesi verilmiştir. Tam-özel yonganın gerçekleştirilmesinde Artık-Sayı-Sistemi (ASS) kullanılmış ve böylece 8-bit hesaplama alanı içinde bitler paralel işlenerek yüksek performans sağlanmıştır. Logaritmaya benzer bir yöntem kullanan, 257 ve 256 tabanına göre modula işlemi yapan iki modüler aritmetik birimi, bu metodun temelini oluşturmaktadır. Çarpma işleminde hesaplama maliyetini azaltmak için indeks tabloları uygun biçimde tanımlanarak hesaplama süresi iki saat peryoduna indirilmiştir. ASS çarpma birimi, 3-|i.m CMOS teknoloji, 5V gerilim ve 25MHz lik çarpım hızlarında simüle edilmiştir. Saat kenarlarından bağımsız anahtarlama yapılması yüksek hızlarda boru-hattı mimarisinde önemli bir sorundur. Bu problem çok yaygın bilinen NORA tekniğinin değiştirilmiş bir biçimi kullanılarak giderilmiştir. Bu problemi gidermek için iki tümler ve çakışmayan saat tasarlanmış ve kullanılmıştır. Bu teknikle ters çevrilme kısıtlamalarına karşı bile geniş mantık esnekliği sağlanmıştır. Tezde zaman simulasyonları ve boru-hattı mimarisinin serimle ilgili yönleri ayrıntılı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VLSI REALIZATION OF AN 8x8-BIT PIPELINED RESIDUE ARITHMETIC MULTIPLIER ENVER, Fuad M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat AŞKAR September, 1992, 92 pages. In this thesis work the design and implementation of an 8x8-bit parallel pipelined multiplier for high-speed digital signal processing applications is presented. The method of Residue Number System (RNS) is applied to realize a full-custom combinatorial chip which allows high performance by using bit parallel processing within 8-bit computational fields. The method is based on the use of two modular arithmetics with modula equal to 257 and 256 respectively using a procedure analogous to logarithms. Appropriate tables of indices are defined to reduce the computational cost of the multiplier to that of two modular sums, in order to obtain a run time equal to two clock periods. The RNS multiplier has been simulated at multiplication rates of upto 25MHz using a 5V, 3-p.m CMOS technology. Selection of a race-free clocking scheme is a major problem in high-speed pipelined architectures. This problem is overcome by using a modified form of the well-known NORA (NO RAce) dynamic CMOS technique to obtain pipelined operation from two complementary and non- overlapping clocks. The technique offers high logic flexibility without any even inversion constraints. These issues, the timing simulations and layout considerations of the pipelined design are discussed in detail.