Hristiyanların islama bakışı (Washington DC Bölgesi örneği)
Christian understanding of islam (Washington D.C. case)
- Tez No: 235269
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFEDDİN GÖLCÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam, Müslüman, Hristiyanlık, Hristiyan, Kelam, Anket, Washington DC, Islam, Muslim, Christianity, Christian, Islamic Theology, Survey, Washington DC
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma, Washington D.C. Metropolitan bölgesinde yaşayan Hristiyanların, İslam ve Müslünmanlar hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını ve ne düşündüklerini tesbit maksadıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile elde edilen anket verilerinden yararlanılarak yapılan bazı analizlerle başta Kelam bilginleri olmak üzere bütün Müslümanları bu konuda bilgilendirmek ve ilerideki çalışmalarına ışık tutmak hedeflenmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde Müslüman-Hristiyan ilişkilerinin tarihi boyutu ve günümüz boyutu ele alınmış, özellikle ABD'deki durum incelenmiştir. İkinci bölümde ise, İslam ve Hristiyanlığın temel inanç esasları ile belli başlı Hristiyan mezhepleri özetlenmiştir. Bu sayede mezheplerin herbirinin sorulara nasıl yaklaştıkları görülmüştür. Son bölümde ise, öncelikle çalışmanın yapıldığı bölgenin sosyo-demografik özellikleri verilmiş, ardından da katılımcılara uygulanan anket çalışmasının sonuçları değerlendirilmiş ve gerekli yorumlar yapılmıştır.Katılımcılar, biribirinden çok farklı meslek gruplarına sahip, farklı mezheplere mensup, 18 ila 89 yaş arası, yaklaşık % 60'ı kadın % 40'ı erkek, eğitim seviyeleri daha çok üniversite ve üzeri olan yaklaşık 200 civarında Hristiyan Amerikalılardır. Çalışma daha çok dindar kesim üzerinde gerçekleşmiştir. Bunun sebebi, anket bölgesinde yaşayan Hristiyanların çoğunun dini konulara ve çok soru içeren anketlere karşı mesafeli durmalarıdır.Bu çalışmayla şöyle bir manzara ortaya çıkmıştır. Amerikan toplumu, büyük oranda İslam'ı basın yayın organlarından ve Müslüman olmayan yazarların kitaplarından tanımaya çalışmışlar, yine pekçoğu, çok doğru bilgilere sahip olmayan din adamlarının verdiği bilgilerle Müslümanlar hakkında bir kanaate sahip olmuşlardır. Bu sebeple katılımcıların pekçoğu bilgi eksikliğine ve yanlış bilgilenmeye maruz kalmışlardır. Aynı zamanda bu kimseler Müslümanlar hakkında henüz giderilememiş endişelerini dile getirmişlerdir.Bununla beraber sayıları az da olsa, katılımcılardan bazıları, bir kısım Müslüman diyalog grupları ile tanışmış ve Türkiye'yi ziyaret etmişlerdir. Bunların İslam ve Müslümanlar hakkındaki bilgi ve kanaatleri oldukça müspettir. Öte yandan bu ankete katılanların büyük bir çoğunluğu öğrenmeye açık olduklarını ifade etmişlerdir.Çalışmanın sonunda bir kısım değerlendirilmeler ve teklifler yer almaktadır. Bunların başında, Amerikalı Müslümanların en doğru bir şekilde bilinçlendirilmesi adına, ilmi ve dini çevrelerin daha duyarlı ve hızlı bir şekilde diyaloğa geçerek, gerçek kaynaklardan İslam'ı tanıtma çalışmalarına hız vermeleri, İslam'ı bir kısım marjinal grupların temsil etmesine meydan vermemeleri gelmektedir.2009, 237 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the Washington DC metropolitan area to understand how much the Christian population knows about Islam and Muslims, and what they think about them. The purpose of this study is to present an analysis of an extensive survey to inform Muslims in general and to provide a guide for Islamic theologians in particular for further research on this subject.The first part of this study presents short summary of Muslim-Christian relation in history and modern time, particularly in the US. Then, the second part introduces fundamental principles of the Islamic and Christian faiths and summarizes major Christian denominations. Thus, how each one of these denominations reacts to the survey questions is observed. The final part gives some brief background about the region of the research and the evaluation and interpretation of the survey results as well.The survey participants consisted of over 200 Christian Americans who were selected from different denominations with different professions, and 18 to 89 age groups with a gender ratio of 60% females and 40% male, mostly college educated. The participants were mainly individuals with religious connections who were willing to put in the time required for such a lengthy survey.This study found the following results. American people learn about Islam mostly from the media and books written by non-Muslims. Again, most of them came to their conclusions about Muslims after listening to their clergy who often do not posses the correct information about Muslims. Therefore, most of the participants showed that they were subjected to misinformation or lacked basic information. At the same time, the participants expressed that their concerns about Muslims had not been addressed.However, a few of the participants had met with some Muslim dialogue groups and visited Turkey in the past. Their impressions and knowledge about Islam and Muslims were found to be positive. On the other hand, most of the participants in this survey expressed their desire to learn more about Islam and Muslims.This study concludes with analysis and recommendations. The main conclusion is that for a better presentation of Islam, Muslim scientific and religious organizations should increase their efforts and sensitivity to explain Islam in its correct form using the authentic sources, without leaving it up to marginal interpretations, and so that American Christians? understanding of Islam can be improved in a positive way.2009, 237 pages