Fahreddin Razi'nin tefsirinde şirk kavramı ve müşrikler
Polytheism i̇ssue and polytheists with the comments of Razi
  1. Tez No: 597621
  2. Yazar: OSMAN ARACAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Oneness, Polytheism, Polytheist, Razi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Fahreddin Razi'nin 'Tefsirı Kebir'inde şirk kavramı ve müşrikler isimli bu çalışmamızda, İslam dininin temeli olan Tevhid meselesi, şirk ve müşrikler, Razi'nin Kuran'daki ayetlerle ilgili yaptığı yorumlar çerçevesinde ele alındı. Bu çalışmada Razi'nin“Tefsirı Kebir”i incelenerek doğrudan veya dolaylı bir şekilde konu ile ilgili olabilecek yorumlar değerlendirildi. Aynı zamanda Razi'nin diğer eserlerinden ulaşabildiklerimiz gözden geçirildi. Yapılan bu çalışma sonucunda şirk ve müşrik kavramları Razi'nin 'Tefsirı Kebir'i ışığında detaylarıyla birlikte ele alındı. Tevhid konusunda iki anahtar kelime olan şirk kavramı ve müşrikler üzerinde durularak tevhid ile ilgili bazı kavramlar incelendi. Bu noktada Razi'nin bakış açısıyla Tevhid'in akli ve nakli delilleri incelendi. Şirkin bir yansıması olan putperestliğin kaynağı ve nedenleri üzerinde durularak puta tapmanın tutarsızlığı gösterilmeye çalışıldı. Ayrıca çalışmamızda Yahudi ve Hristiyanların müşrik olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusu da ele alınmıştır. Teslis inancı hususunda Hristiyanların şirke düşmeleri ve Yahudilerin“Uzeyr, Allah'ın oğlu”diyerek şirke düşmeleri değerlendirildi
Özet (Çeviri)
Oneness issue that is the base of Islam religion, polytheism and polytheis are analyzed as part of the comments that Razi makes about the verses of Koran in our study titled Politheism and Polytheists at Tefsirı Kebir of Razi. In this study, Tafsirı Kabir of Razi was examined and interpretations that could be directly or indirectly related to the subject were evaluated. At the same time, the other works of Razi that we have reached are examined. The results of this study, polytheism and polytheist issues are analyzed in the light of Razi's Tefsirı Kebir in details. By dwelling on polytheism issue and polytheist that are two key words of oneness, some oneness-related issues are examined. At this point oneness's rational and religious evidence are examined from the perspective of Razi. By emphasising on the source of idolatry and its causes that is a reflection of polytheism, it is attempted to show the inconsistency of idol worship. Howewer in our study, the Jews and the Christians are named as polytheist or not are analyzed. About the trinity belief, the deny of the Christians and the Jews' saying that Uzeyr is the son of God are evaluated.