Cenab Şehabeddin'in şiirlerinde ?aşk? olgusunun yansımaları -aşk'ın ?renk?, ?ses?, ?ışık? ve ?zaman? olarak görünümleri-
The reflections of love in the poems of Cenab Şehabeddin -the functions of ?colour, sound, light and time? in the love poems-
- Tez No: 235331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET CÜNEYT ISSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cenab Şehabeddin, Servet-i Fünun, Aşk, Renk, Ses, Işık, Zaman, Cenab Şehabeddin, Servet-i Fünun, Love, Color, Sound, Light, Time
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Cenab Şehabeddin, Servet-i Fünun edebiyatının öncülerinden biridir. O, şiirleriyle bu dönem üzerinde Tevfik Fikret'le birlikte en çok etkiyi yapan şair olmuştur. Cenab Şehabeddin, şairliğe başka şairlere öykünerek başlamıştır. Önceleri, klasik şiir temsilcisi Muallim Naci'nin etkisiyle şiirler yazmış, daha sonra Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdulhak Hamid'i örnek almıştır. Avrupa edebiyatını tanımaya başlamasıyla şairliğinde yeni bir döneme girer. Fransız edebiyatından bir çok şairi tanıyarak yeni şiirler yazar. Bu süreçten sonra kendi orijinal şiirlerini yazar.Cenab'ın şiirlerinin temel konusu aşk ve tabiattir. Cenab için şiirde resim ve musıki çok önemlidir. Kelimelerle tablolar oluşturmak ister. Bunun yanı sıra şiirde ahenge büyük önem verir. Bir tablo şiir oluşturmak ve bu tablo şiire musıki katmak ister. Bunları yaparken renk, ses, ışık ve zaman gibi unsurlardan yararlanır.Bu çalışmada Cenab'ın aşk temalı şiirleri incelenmiş; ses, renk, ışık ve zaman ifade eden kelimelerin aşk temasıyla ilişkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cenab Şehabeddin is one of the pioneers of Servet-i Fünun literature. He was a poet who the most influence with the Tevfik Fikret over this period together with poems. Cenab Şehabeddin began to emulate other poets writing poetry. Initially, He writes poems the influence of classic poetry representative Muallim Naci, then who samples received to Recaizade Mahmut Ekrem and Abdülhak Hamid. He enters a new era in poetry writing with European literature beginning to recognize. He writes a new poems as to ecognition of French literature.He writes own original poems after the process.The fundamental issues are love and nature of Cenab poetry. The image and music is very important in poetry for Cenab. He wants to create the table with Words. Besides,He gives great importance to harmony in the poem. He wants to add music to table poem and to create a table poetry. He takes advantage of elements color, sound, light and such as time While He does these.In this study, had examined with the theme of love poems of Cenab that were detected to determine the relationship with sound, color, light and time to express the love of words and themes associated.