Tahsin Yücel'in hikayelerinin yapı ve tema bakımından incelenmesi
Analysis of Tahsin Yücel's stories in terms of theme and structure
  1. Tez No: 235330
  2. Yazar: FERHAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: DR. VEDAT KURUKAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tahsin Yücel, Türk öykücülüğü, birey, toplum, Tahsin Yücel, Turkish Short Story Writing, Individual, Society
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız bu çalışmada gerek bilimsel gerekse düşünsel pek çok eser veren Tahsin Yücel'in öyküleri ve öykücülüğü incelenerek değerlendirilmiştir.İlk öyküsünü 1950 yılında yayınlayan Yücel'in bugüne kadar yedi öykü kitabı yayınlanmıştır. Bu öykülerinde doğumu ve ölümüyle, kederi ve sevinciyle, ayrılığı ve aşkıyla, herkeste benzer izler bırakan çoğunlukla soyut- ender olarak somut- kavramlar üzerinde duran Tahsin Yücel, insanlığın ortak meselelerine eğilir, bireyden hareketle topluma ve insanlığa yönelir.Farklı bir dil ve üsluba sahip olan Yücel'in bu özelliği kurgu, olay örgüsü ve karakter yaratmadaki başarısına da yansır.Günümüzün geçerli inceleme metotlarından faydalanarak yaptığımız bu çalışmayla Yücel'in yazarlık serüveninde öykücülüğünün konumunu belirlemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study we conducted as a master thesis, we have tried to analyze and evaluate the short stories and short story writing of Tahsin Yücel who has written a lot of litric and philosophical art works.So far, 7 books have been published by Yücel who published his first short story in 1950. Focusing on mostly abstract -rarely concrete- concepts in his short stories that have a similar impact on each person with birth and death, with joy and sorrow, with love and seperation Tahsin Yücel deals with the common matters of mankind and inclines from individual to community.Yücel, having a dissimilar and influencial language, reflects his personal characteristics in his success creating persona.With this study we tried to conduct by taking advantage of current up-to-date research methods, we tried to identify the position of his story writing within his authourship process.