Ortaöğretim öğrencilerinin suça yönelmesinde kitle iletişim araçlarının rolü (İstanbul ili Bağcılar ilçesi örneği)
The role of mass media in the coercion of high school students to crime (City of İstanbul, Bagcılar county sample)
- Tez No: 235355
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: gençlik, suç, disiplin suçu, ortaöğretim, kitle iletişim araçları, youth, crime, disciplinary action, high school, mass media
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kitle iletişimi, araştırmalarda üzerinde sıkça durulan konulardandır. Birçok ülkede kitle iletişim araçlarına sarf edilen zaman ve bu araçların üretim ve dağıtımı için ayrılan kaynakların miktarı düşünüldüğünde bu araştırmaların nedeni anlaşılabilir. Bir cevap oluşturmak için çok şey yazılmış ve araştırma yapılmışsa da konunun hem kitle iletişim araçlarının genel önemi hem de özelde kitle iletişiminin olası etkileri açısından tartışmalı olduğu kabul edilmelidir.Kitle iletişim araçlarının gençleri suça yöneltmesinde ve gençlerin suç işleme oranlarını artırmasında rolünün olup olmadığı da tartışılmakta ve araştırmalara konu olmaktadır. Kitle iletişim araçları kanalıyla kamuoyuna yansıtılan iletilerle gençlerin suça yönelmesi arasındaki nedensellik, bu araştırmalarla ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu araştırmada da ortaöğretim öğrencilerinin suça yönelmesiyle kitle iletişim araçları arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass media is one of the issues which is emphasized frequently in researches. The reason for these researches can be understood when the time spent on mass media and the resources set aside for the production and distribution of media in many countries are considered. Although there has been much writing and research to form an answer about the issue, it should be acknowledged that the issue is controversial as far as the importance of mass media and the probable affects of private mass media are concerned.Whether or not mass media play a role in the increase of the crime rate among youth and in encouraging youth to engage in crime is argued and remains a topic for researches. Researchers are trying to explain the connection between the messages channelled through mass media and the coercion of youth to crime in these researches. This particular research as well has attempted to explain the connection between mass media and the coercion of high school students to crime.