Öğretmen yetiştirme düzeni ve Türkiye örneği
The system of training teachers and a sample from Turkey
- Tez No: 235398
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen yetiştirme düzeni, Öğretmen eğitimi, öğretmen, Yeniden yapılanma, Teacher training system, teacher training teacher and reconstruction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında öğretmen yetiştirmenin önemi ve ülkemizde öğretmen yetiştirme sistemi anlatılmaktadır. Buna göre öğretmen yetiştirme sistemi kuramsal bakış içinde ele alınmış, başka ülkelerin uygulamaları kısaca açıklanmış; ülkemiz cumhuriyet dönemi öğretmen yetiştirme sistemi de süreç içerisinde incelenmiştir.Öğretmen yetiştirme işinin kurumsallaştığı 1848'den günümüze kadar öğretmen eğitimi konusunda son derece birikimli bir geçmişe sahip olan ülkemizin, ithal edilen programlarla gelinen durumun portresi ortaya konulmaya çalışılmıştır.Öğretmen yetiştirme deneyimi olmayan üniversitelerin geleceği yapılandıracak öğretmenleri yetiştirmeleri konusunda yaşadığı sıkıntı sisteme de yansımaktadır. Kısaca, eğitim bir toplumun dinamosu ve hatta geleceğini belirleyen beynidir. Eğitimi yetersiz bir toplumun gelecek beklentisinin pozitif olması imkânsızdır.
Özet (Çeviri)
The importance of teacher training and the teacher training system in our country are explained in this study. According to this, the teacher training system is dealt as theoretical perspective and applications in other countries are briefly explained. Moreover, the process of teacher training during the period of Republic is studied.Having a historical background in the field of teacher training from 1848, the period that teacher training was institutionalized, to now on, our country realizes that the imported educational programmes are invalid in the field of education.The difficulties the unexperienced universities have in terms of teacher training are reflected to the system. Briefly, education is the generator of a society, even it is the brain that constructs the future. It is impossible to think positively if the society is illiterate.