Yeni Türkçe öğretim programına göre hazırlanan 6. ve 7. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin niteliği
The value texts in 6. and 7. class Turkish coursebooks wich are preparate according to the new Turkish studies programme
  1. Tez No: 235545
  2. Yazar: ALİ KARABOĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Metin, Ders Kitabı, Türkçe Ders Kitabı, Anlaşılabilirlik, Text, Course Book, Turkish Course Book, Comprehensibility
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasıyla; yeni Türkçe programına göre hazırlanan ilköğretim altıncı ve yedinci sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin anlaşılırlık düzeylerini saptamak ve metinlerin özelliklerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada karma (nicel-nitel) yöntem kullanılmıştır. Karma yöntemle yapılandırılan çalışmada, Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin anlaşılırlık düzeylerini saptamak amacıyla Sönmez Modeli kullanılmıştır. Bu modele göre metinlerdeki sözcük sayısının metinlerdeki toplam tümce sayısına bölünmesiyle sözcük oranı belirlenmiştir. Sönmez Modeline göre verilerin incelenmesi sonucunda ilköğretim altıncı ve yedinci sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin anlaşılır ve eğitim öğretim ortamlarında kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkçe öğretiminde sıklıkla kullanılan, öğrenci ve öğretmenlere kaynak ve kılavuzluk eden ders kitaplarının programda öngörülen davranışların kazanılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu durum ders kitaplarındaki metinlerin niteliğinin belirlenmesi bu tezin önemini ortaya koymaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda verilmiştir:1- Kitapta yer alan metinlerin anlaşılabilirlik oranları kısmen yeterlidir. Bazı metinlerin tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.2- Kitapta yer alan metin türlerinde düzensizlik vardır.3- Öğrenci çalışma kitaplarında yer alan bazı etkinlikler içerik olarak fazla işlevsel değildir.4- Kitaplardaki dilbilgisi konularının, müfredattaki dilbilgisi konularıyla karşılaştırıldığında eksik kaldığı gözlemlenmiştir. Kitapta bazı dilbilgisi konuları üzerinde fazla durulurken, bazı anlam bilgisi konularına yeterince yer verilmemiştir.
Özet (Çeviri)
By this thesis study, It is aimed to confirm the understandable levels of texts in primary education 6th-7th grades Turkish coursebooks which are prepared according to new Turkish programme and to introduce the properties of these texts. The mixed method(quantitative-qualitative) is used in this study. In this study which is constructed with mixed method, the model of Sönmez is used to confirm the understandable levels of texts in Turkish books. According to this method, word rate is set by the division of word numbers to sentence numbers in texts. As a result of research of datas in Sönmez model, the texts in primary education 6th and 7th grades Turkish coursebooks are understandable and can be used in teaching and education. The turkish books which is often used in Turkish education as a source and guide for taechers and students have an important role in getting prescribed behaviours in the programme. Setting the quantitative-qualitative properties of texts intoduces the importance of this thesis. The findings from the research results are given below:1-Text-book in part because it is enough intelligibility rates.Some text needs to be regulated again.2-The book is the irregularity in the text type.3-Some events in the student workbook content is not more functional.4-Books in the curriculum of the grammar subjects in comparison with grammar issues have been observed to be missing.Some grammar books on the subject, while some more clarification on semantics is not enough space.