The impact of high performance human resources management on perceived organizational performance: Human resources flexibility as a moderator
Performans yönetiminin işletme performansına etkisi: İnsan kaynakları esnekliğinin moderatörlük rolü
  1. Tez No: 235563
  2. Yazar: DİLEK KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ DİCLE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimine Dayalı İnsan Kaynakları Uygulamaları, İnsan Kaynakları Esnekliği, Örgütsel Performans, High Performance HR Practices, HR Configurations, HR Flexibility, Organizational Performance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İnsan kaynakları, şirketlerin stratejik başarılarının en kritik bileşenlerinden biridir. Organizasyonların insan kaynaklarına bağlı rekabetçi başarısı, yönetim ve liderlik yöntemlerinin değiştirilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede giderek artan sayıda işletme; iş organizasyonlarını yenilikçi, esnek ve yüksek performanslı kuruluş olarak değiştirmiştir. Performans yönetimine dayalı iş uygulamaları; işgücünün seçilmesine, geliştirilmesine, ücretlendirilmesine ve motivasyonuna yönelik birbirinden bağımsız ancak birbiri ile ilişki içerisinde olan insan kaynakları uygulamaları olarak nitelendirilmektedir.Bu doktora tez çalışması, performans yönetimi uygulamalarının Türk sanayinin örgütsel performansını nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. Bilimsel araştırmalarda yüksek performanslı iş sistemleri ile örgütsel performans arasındaki ilişkiye moderatörlük eden işgücünün niteliği üzerinde çok az durulmuştur. Bu araştırma ise, insan kaynakları esnekliğinin yüksek performanslı İK uygulamaları ile örgütsel performans arasındaki moderatörlük rolünü analiz etmektedir.İnsan kaynakları esnekliği çok boyutlu bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Bu ampirik araştırma insan kaynakları esnekliğini; nitelik esnekliği, davranış esnekliği ve işbirliği esnekliği olmak üzere üç boyutta incelemektedir. Yapılan araştırma ile esneklik kavramına yeni bir bakış açısının getirilmesi ve Türk imalat ve hizmet sektöründe çalışanların esnekliğine ışık tutulması hedeflenmektedir.Çalışma kapsamında geliştirilen yeni araştırma modeli ile yüksek performanslı İK yönetim uygulamalarıyla örgütsel performans çıktıları arasındaki ilişki ve insan kaynakları esnekliğinin bu ilişki üzerindeki moderatörlük rolü incelenmektedir. Performans yönetimine dayalı insan kaynakları uygulamaları; nitelik belirleme ve geliştirme, iş zenginleştirme ve ödüllendirme başlıklı insan kaynakları uygulamaları olmak üzere üç ana gruba ayrılmıştır.Çalışmada önerilen araştırma modeli ?yetenek-motivasyon-fırsat? (YMF) modeli (AMO = ability-motivation-opportunity) kullanılarak geliştirilmiştir. Söz konusu model, çalışanların ?bilgi, beceri ve yeteneklerine? (BBY) (KSA = knowledge, skills, abilities) yoğunlaşmakta ve ?kaynak bazlı bakışla? (KBB) (RBV = resource based view) insan kaynakları esnekliğinin moderatörlük rolünü geliştirmektedir. YMF teorisi çalışanların yeteneklerinin, motivasyonlarının ve katılım fırsatlarının altını çizmektedir.Araştırma sorularına ve ortaya konulan hipotezlere bilimsel cevapların bulunabilmesi amacıyla doktora tez çalışması kapsamında bir anket formu geliştirilmiştir.?Performans Yönetiminin İşletme Performansına Etkisi? konulu anket TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) ve MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) üyesi olan ve imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelere uygulanmıştır.Bu doktora tez çalışması İK esnekliğinin moderatör olarak tanımlanması için bilimsel bir temeli oluşturmaktadır. Türk sanayindeki beyaz yakalı çalışanlara uygulanan bu ampirik araştırmanın istatistiksel sonuçları bir ön çalışma olarak algılanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Human resources is one of the most critical components of strategic success in companies. Competitive success of organizations through people needs changing the way of organizing and leading people. An increasing number of firms changed their organization of work towards innovative, flexible, and high performance organizations. Scholars define high performance work practices as a set of distinct but interrelated HR practices that, taken together, select, develop, retain, and motivate a workforce.This dissertation focuses on the implications of selected high performance HR practices on perceived organizational performance in the Turkish industry. Limited research attention has been placed on the workforce attributes that moderate the relationship between high performance work systems and organizational performance. This study analyzes human resources flexibility as a moderator between high performance HR practices and perceived organizational performance.HR flexibility is defined as a multidimensional concept. This empirical research classifies human resources flexibility in three dimensions: HR skill flexibility, HR behavior flexibility, and HR relational flexibility. It will give a new perspective to flexibility, and will provide an overview of flexibility of employees in the Turkish industry.We propose a new research model in this study in order to emphasize the relationships between high performance HR management practices and organizational outcomes, and the impact of HR flexibility as a moderator on this relationship. High performance work practices are grouped in high performance HR configurations as skill development configuration, incentive configuration, and collaborative configuration.The proposed model is developed by using the AMO (ability-motivation-opportunity) model, concentrating on employees? knowledge, skills, and abilities (KSA) of employees, developing the moderator role according to the resource based view (RBV). The AMO theory underlines employees? skills, motivations and opportunities to participate. For the measurement of the research questions and hypothesized relationships a carefully designed questionnaire is used.The questionnaire named as ?Impact of High Performance Management on Organizational Performance? is applied to Employers of Manufacturing and Service Sector, which are members of TİSK (Turkish Confederation of Employers? Associations), including members of MESS (Turkish Employers? Association of Metal Industries).This empirical study extends the emerging empirical studies on firm level impact of high performance HR practices on organizational performance in the Turkish industry, and view HR flexibility as a moderator. The statistical results of the research, which is applied to white-collar employees in the Turkish industry, should be treated as preliminary. This study provides a foundation for including HR flexibility as a moderator.