Türk milletinin aydınlanmasında bir entelektüel olarak Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk as an intellectual for englightenment of Turkish Nation
- Tez No: 235574
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KURŞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, entelektüel, aydınlanma, Atatürk, intellectual, englihtenment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Entelektüeller, fikirlerin üretilmesine, iletilmesine ve eleştirilmesine doğrudan doğruyakatkıda bulunan kişiler olarak kabul edilmektedirler. Entelektüeller fikirleri yoluyla toplumdabir etki alanına sahip oldukları gibi, yetişmeleri de sosyal çevre içinde olmaktadır. Bunedenle, entelektüellerin doğdukları ortam, hangi etkilerle yetiştikleri, özellileri nasılkazandıkları, nasıl bir siyasi ve sosyal çevre içinde faaliyet gösterdikleri önemlidir. Batı'dakiAydınlanma hareketinden sonra Osmanlı toplumunda da düşün hareketleri başlamıştır. Budüşün ortamı, topluma yön veren entelektüeller yetiştirmiştir. Her birey, yaşadığı çevreden,toplumsal ve kültürel özelliklerden ve çeşitli düşünce akımlarından etkilenir ve onunsavunucusu olur. Bazıları da onları kendi içinde sentezleyerek yeni bir düşünce oluştururlar.Toplumdaki önemli kişileri, diğer insanlardan ayıran özelliklerin başında da bu yeteneklerigelmektedir. Bu sebeple, Mustafa Kemal Atatürk yeni düşüncelere açık, onları takip eden,yeni fikirleri yorumlayan, eylem haline getiren, Türk Toplumu'nun sosyal yapısına uygundinamizm veren yeni düşünceler üreten bir entelektüel olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Intellectuals are regarded as the people who directly contribute to production, transmissionand criticisim of the ideas. Besides having a sphere of influence in society by means of theirideas Intellectuals, also become experienced in the same social environment. Therefore, it isessential to consider the environment that the intellectuals were born into, the things thatmight have an effect on them while growing up, the characteristics that they acquired also thepolitical and social surrounding in which they are active. After the Western Enlightenmentmovement, the movement of ideas had also begun in Ottoman society. This atmosphere, hadproduced the intellectuals who directed the society in that time. Every individual is affectedby their environment, its social and cultural features and its various movements of thought.While some individuals who are affected by these movements of thought stand for them,some synthesize them according to themselves and create a new idea. These mainly abilitiesof the people of importance, differ them from other people in society. For this reason,?Mustafa Kemal Atatürk? is considered to be an intellectual who kept up with new ideas,evaluated and put them into practice, besides produced new ideas which dynamized thestructure of the Turkish society in a way that was suitable to its structure.