Kayseri Üçkonak-Adana Yeniyayla köyleri karşılaştırmalı halk kültürü araştırması
Comparative folk culture analysis on Üçkonak district of Kayseri and Yeniyayla district of Adana
  1. Tez No: 235578
  2. Yazar: GÜLSÜM TARÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN, PROF. DR. NEDRET KURAN BURÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Üçkonak Köyü, Yeniyayla Köyü, Geçiş Dönemleri, Halk İnanışları, Halk Mutfağı, Üçkonak Village, Yeniyayla Village, Periods of Transition, Folklore Beliefs, Folklore Kitchen
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmada Kayseri ilinin Tomarza ilçesindeki Üçkonak Köyü ile Adana ili Yeniyayla Köyü geçiş dönemleri, halk inanışları, mutfak kültürü üzerinde durulmuş, iki köy, bu hususta karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Geçiş dönemleriyle ilgili olan birinci bölümde ele alınan konularda, yazılı kaynaklardan edinilen bilgilerin ardından, sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler verilmiştir. Sözlü kaynaklardan edinilen bilgilere göre, her bölümün sonunda iki köyle ilgili adetler karşılaştırılarak değerlendirilmiş, benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır.Halk inanışları ve mutfak kültürüyle ilgili olan ikinci bölümde her iki köye ait inanışlar ve mutfak kültürü verilerek, benzer yönleri ve farklılıkları üzerinde durulmuş; inanışların eski Türk kültürü bağlamında uzantıları ile köylerin coğrafi, sosyal ve kültürel yapılarının mutfak kültürüne yansımaları tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırma sonucunda, Üçkonak Köyü ile Yeniyayla Köyü kültüründe benzerlikler olduğu, İslamiyet'le birlikte Orta Asya ve Anadolu'nun inanç/kültür yapısının da kültürel doku üzerinde farklı bir biçimde varlığını devam ettirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, the periods of transitions, folklore beliefs and kitchen cultures of Üçkonak Village of Tomarza Township of Kayseri Province, and of Yeniyayla Village of Adana Province are explicated, and these two villages are studied comparatively in this respect.In the issues as discussed in the first section relating to the periods of transitions are given the information obtained from the verbal sources as followed the ones obtained from the written sources. According to the information obtained from the verbal sources, at the end of each section of this work, the traditions relating to the both villages have been compared and evaluated, and so it has been tried to determine what the similarities and differences are between these two villages.In the second section concerning the folklore beliefs and kitchen cultures are stated the folklore beliefs and kitchen cultures of the both villages, and emphasized the similarities and differences thereof; and it has been tried to determine the reflections of such beliefs in the context of the old Turkish culture and the geographical, social and cultural structures of the both villages to their kitchen cultures.As a result of this research, it has been observed that there are some similarities of the cultures of Üçkonak Village and Yeniyayla Village, and that the belief/cultural structure of the Central Asia and Anatolia has been continuing its existence in the cultural texture in a different way as well.