Electrolysis of MgCl2 with a top inserted anode and aMg-Pb cathode
Üstten daldırılan bir anot ve bir katotla (Mg-Pb) Mg Cl2 elektrolizi
- Tez No: 23558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum, Magnezyum“”"~Klorür, Erimiş Tüz Elektrolizi, Magnesium, Magnesium Chloride, Molten Salt Electrolysis
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ ÜSTEN DALDIRILAN BÎR ANOT VE BÎR KATOTLA (Mg-Pb) MgCl2 ELEKTROLİZİ Güden, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İshak KARAKAYA Şubat, 1992, 80 sayfa Magnezyumun, erimiş tuzlar elektrolizi yöntemiyle üretilme sürecindeki, yüksek enerji tüketiminin başlıca sebebi, magnezyum ile klor gazının yeniden birleşmesidir. Endüstriyel tekniklerde,“geri reaksiyon”miktarını azaltmak için elektrodlar arası mesafenin geniş tutulması, elektrolitin elektrik geçirgenliğine bağlı olarak meydana gelen gerilim kayıplarını artırır. Daha küçük elektrodlar arası mesafeyi ve elektrod ürünlerinin kolayca ayrılmasını mümkün kılan, laboratuar boyutunda bir hücre, elektrolitik magnezyum üretiminde kullanıldı, üsten daldırılan grafit bir anot ve hücrenin tabanına yerleştirilen bir katot (Mg-Pb alaşımı), elektrolitik hücrenin başlıca özellikleridir. Hücrenin akım verimliliği ve enerji tüketimi, iii690°C*de 0.48 amp/cm2' lik bir akım yoğunluğu kullanılarak tespit edildi. MgCl2 konsantrasyonunun ve elektrodlar arası mesafenin (EAM) enerji verimliliği üzerine olan etkilerini çalışmak için deneyler yapıldı. Sonuçlar, %20 MgCl2 (eşit-ağırlıkta NaClrKCl ve %1 NaF) içeren bir elektrolit bileşiminde, 3 cm1 lik elektrodlar arası mesafede, hücre geriliminin 3.7 2 volt1 a indiğini gösterdi. Bu değer, katotda üretilen Mg-Pb alaşımın rafinasyonu dahil olduğunda, 11.3 kWs/kg Mg'lik bir enerji tüketimine karşılık gelir. Bahsedilen hücre performansı endüstriyel hücrelere göre 30-%40'lık bir enerji tasarrufu sağlar. Bu sonuçlar bir hidrodinamik modele dayanılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROLYSIS OF MgCl2 WITH A TOP INSERTED ANODE AND A Mg-Pb CATHODE GÜDEN, Mustafa M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. îshak KARAKAYA February, 1992, 80 pages High energy consumption in the production of magnesium by molten salt electrolysis is mainly due to recombination of magnesium and chlorine. Large interelectrode distance used, in conventional techniques, to reduce the extent of“back reaction”results in increase of IR drop. A laboratory cell that enables the operation with smaller interelectrode distance and easy separation of electrode products has been used to study electrolytic magnesium production. The electrolytic cell features a top inserted graphite anode and a cathode, Mg-Pb alloy, placed at the bottom of the cell. Current efficiency and the power consumption of the cell were determined at 690°C using a current density of 0.48 amp/cma. Experiments were performed tostudy the effects of MgCl2 concentration and anode-cathode distance (ACD) on energy efficiency. Results indicated that an electrolyte containing 20% MgCl2 (equi-weight NaCl:KCl and 1% NaF) with a 3 cm ACD reduced the cell voltage to 3.7 2 volts. This corresponds to an energy consumption of 11.3 kWh/kg of Mg including the refining of Mg-Pb alloy produced at the cathode. This cell performance is 30 to 40% more energy efficient compared to conventional magnesium cells. These results are explained with reference to a hydrodynamic model.