Recovery of copper from fire refining slags
Ateşle refinasyon curuflarından bakırın kazanılması
  1. Tez No: 23559
  2. Yazar: SAMİİ SOROUSH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Cüruf, Pirit, Kalkopirit, Copper, Slag, Pyrite, Recovery, Chalcopyrite
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZ ATEŞLE RAFÎNASYON CÜRUFLARINDAN BAKIRIN KAZANILMASI SAMII, Soroush Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet GEVECî şubat 1992, 97 Sayfa Her yıl büyük miktarda bakır, kötü şartlarda çalışan tesislerde kayıp olmaktadır. Bu nedenle cürufun değerlendirilmesi için çeşitli yollar araştırılmaktadır. Proses değişkenleri ve bakır kayıplarını etkileyen diğer değişkenler optimum hale getirilmediği takdirde ateşle rafinasyon cüruflarında mevcut bakır % 13 'e kadar çıkmaktadır. Bu çalışmada Sarkuysan firmasının cüruflarının pirometalurjik yollarla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, önce cüruf direkt indirgeme deneylerine tabi tutuldu. Bu deneylerde bakır alaşımlı bir metal elde edilmiştir. Daha sonra pirit ve kalkopiritle cüruf yıkama çalışmaları yapılmıştır. Bu iiideneylerde yüksek bakirli bir mat fazı elde edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın amacı, elektrolitik bakır ve bakır alaşımları üreten Sarkuysan firmasının atık sahasında birikmiş yaklaşık 2500 ton Thomas fırın cürufu içindeki bakırı pirometalurjik yöntemlerle kazanmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF COPPER FROM FIRE REFINING SLAGS SAMII, Soroush M.S. Thesis in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GEVECÎ February 1992, 97 Pages, A large amount of copper is lost in the wrong operating copper production furnaces. Due to these losses a series of researches on slag and slag cleaning have been done. The slag from copper refining furnace may contain copper as high as 1 % to 13 %, if the process parameters and the other factors controlling the copper losses are not optimized. Therefore, some studies were conducted in a laboratory scale set-up, simulating the conditions in slag cleaning furnace. The major variables investigated to reduce the copper losses are the slag chemistry, temperature, flux addition, reductant, settling time.Though some of these variables are interdependent, such as temperature and settling time initial matrix of experiments was designed only with different kind and amount of reducing agent, different fluxing, temperature and settling time. In this thesis work, the results from a series of experiments on the recovery of copper from Sarkuysan fire refining slags were obtained, analysed and discussed. As a result it was tried to determine the optimum conditions to control the factors affecting the copper losses and optimizing circumstances under which production of copper is done and therefore minimizing the losses of copper in slag.