Business group's diversification and firm value: A comparison of Pakistani business group affiliated and unaffiliated firms
İş gruplarının çeşitlendirmesi ve firma değeri: Pakistanda bir iş grubuna bağlı olan ve olmayan fırmaların karşılaştırılması
  1. Tez No: 235742
  2. Yazar: RAHEEL GOHAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA KARACAER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İş Grupları, Gelişmekte Olan Piyasalar, Karachi Menkul Kıymetler Borsası, Pakistan, Business Groups, Emerging Market, Karachi Stock Exchange, Pakistan
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, gelişmekte olan bir ekonomi olarak Pakistan'da bir gruba bağlı olmave farklı çeşitlendirme düzeylerinin firma performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir.Çalışmada ayrıca, bir gruba bağlı olarak faaliyet gösteren çeşitlendirilmiş firmalarıngruba bağlı olmayan firmalarla performansları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Çalışma Pakistan Sermaye Piyasası Kurulu ve Karaçi Menkul KıymetlerBorsası'ndan elde edilen 2002 - 2006 yıllarına ait toplam 236 firmayı kapsamaktadır.Bu çalışmanın amacına uygun olarak, firmalar once 2 bölüme ayrılmıştır: Grubabağlı firmalar ve gruba bağlı olmayan firmalar. Bunun yanısıra, gruba bağlı firmalarçeşitlendirmeye göre üç alt bölüme ayrılmıştır: En düşük düzeyde çeşitlendirilmişfirmalar(LDF), orta düzeyde çeşitlenmiş firmalar (IDF) ve yüksek düzeydeçeşitlenmiş firmalar (MDF). Bu çalışmada üç performans ölçümü kullanılmıştır: Tobinq, varlıkların karlılık oranı (ROA) ve varlıkların faaliyet karlılık oranı (OPROA).Özet istatistiklerden, basit ve çoklu regresyon analizlerinden elde edilen sonuçlar,gelişmekte olan bir çok piyasadan farklı olarak , Pakistan'da ABD iş grupları üzerineyapılan çalışmalarla benzer bir biçimde bir gurba bağlı olan firmaların gruba bağlıolmayan firmalara göre daha düşük perfromans gösterdiğini ortaya koymuştur.Gerek Tobin q'u gerekse muhasebeye dayalı performans ölçüm yöntemlerine (ROA& OPROA) göre olsun, basit regresyon analizlerinde, gruba bağlı olan firmalarınperformansının bağlı olmayan firmalara göre sistematik olarak çeşitlendirmekategorilerinde farklılık gösterdiği, en düşük ve orta düzeyde çeşitlenmiş grupşirketlerinin gözle görülür bir farkla bağlı olmayan şirketlere nazaran daha düşük birperformans gösterdiğini ortaya koymuştur. Regresyon analizleri de, diğer birçokşirkete-özgü değişken dikkate alındığında, ilgili bulguların doğruluğunudesteklemektedir.Buna ek olarak, Gruba bağlı olan firmalar bünyesinde karlı olmayan firmalarınolduğu tespit edilmiştir. Grup bünyesindeki karlı olamayan firmalar negatif nakitakımlarına sahip olmasından dolayı, gruba bağlı olan firmaların Tobin q'ları, grubabağlı olmayan firmalara gore önemli düzeyde azalmaktadır. Grup firmalarındaki borçoranının yüksek olması vergi avantajı ile ilişkilendirilebilir. Bu çalışmada yüksekdüzeyde çeşitlendirilmiş firmaların daha büyük getirilere ve piyasa değerine sahipolduğu ve en düşük ve orta düzeyde çeşitlendirilmiş firmalarla karşılaştırıldığında,daha az değer kaybı ile karşı karşıya oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is an empirical examination of the impact of business group affiliation anddifferent diversification levels on various measures of firm performance in a transitioneconomy, Pakistan. It also compares the performance of firms affiliated withdiversified business groups with the performance of unaffiliated firms. A panelsample of around 236 companies was constructed for the period 2002 to 2006,based on information obtained from a large database maintained by Securities andExchange Commission of Pakistan (SECP) and Karachi Stock Exchange (KSE).For the purpose of this study the listed firms operate in Pakistan are divided into twomain groups: business group affiliated and business group unaffiliated firms. Inaddition, the level of group diversification that are, number of industries is used asdummy in order to examine the effect of the level of diversifications on firmperformance. Three performance measures: Tobin?s q, return on assets (ROA) andoperation return on assets (OPROA) are used in this study.Results obtained from summary statistics, univariate comparisons and multipleregression analysis show that unlike to most of emerging market?s literature andsimilar to U.S. conglomerates? lines of business, affiliates of business groupsunderperform unaffiliated firms in Pakistan. Further, univariate comparison showsthat the performance of group-affiliated firms relative to unaffiliated firms differssystematically across diversification categories and the least and intermediatediversified group firms significantly underperform than unaffiliated firms based onboth a market-based performance measure (Tobin?s q) and an accounting-basedperformance measures (ROA & OPROA). Regression analyses at differentdiversification levels confirm these findings when controlled for several other firmspecificvariables.In addition, we find evidence indicating that groups subsidize their unprofitable firms,which is associated with negative effect of cash flow dummy that reduce significantlythe value of affiliated firm?s Tobin?s q more than unaffiliated firms. The increased useof debt by groups might be explained by a possible apparent tax advantages thatgroups enjoy from this use of debt. In this study, firms affiliated with the mostdiversified business group are found to enjoy slightly larger accounting and marketvaluation and suffer less valuation as comparatively to the least and intermediategroup diversified firms.