Adapazarı ve civarında çerkes muhacirlerin iskanı ve uyum problemleri
Settling adaptation problems of circassians living around Adapazari
- Tez No: 235761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çerkes, iskan, Kültür, Uyum, Göç, Circassian, Settling, Culture, Adaptation, Emigration
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
1850'den sonra Osmanlı Devleti'nin siyasetinde Rus zulmünden kaçan Çerkes muhacirlerinin iskanı ve iskan sonrası uyum sorunu önemli bir yer teskil etmektedir. Özellikle II. Mesrutiyet döneminde ve daha sonraki dönemlerde kendisini iyice belli eden uyum sorunları Osmanlı Devletinde ve daha sonrada Türkiye Cumhuriyetinde de yasanmıstır. Çerkes göçlerinin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçları çok karmasık, genellikle uzun vadede kendini gösteren bir nitelik tasımaktadır. Üstelik muhacirlerin iskan edilmelerinden bir süre geçtikten sonra ne durumda olduklarına dair çogu zaman bilgi bulunmamaktadır. Sadece bazı hadiseler sebebiyle söz konusu edildiklerinde yasayıs biçimleri ile ilgili bilgiler kaynaklara intikal etmektedir. Bu çalısmada arastırma problemi olarak özellikle zmit,Adapazarı ve Hendek yöresine yapılan göçler , bu göçler sırasında çekilen sıkıntılar ve göçlerin sonrasında yasanan uyum problemleriyle bunların sebeplerini belirlemek olarak ifade edilebilir.Çerkeslerin uyum problemleri incelenirken Çerkeslerin kültürleri, geldikleri cografyadaki sosyoekonomik yasantılarının, dillerinin farklı olması dikkate alınmıstır. Bu baglamda çalısmanın amaçlarını su sekilde ifade etmek mümkündür: a) Çerkeslerin iskan edildikleri yerlerde yasadıkları uyum problemlerinin sebeplerini ortaya koymak. b) Çerkeslere isnat edilen haksız yakıstırmaların sebeplerini ortaya koymak. Bu amaçları ortaya koymak için literatür taraması yöntemine basvurulmustur. Bu çalısma esnasında bu yöntemin dısında Çerkes büyüklerinden olan kaynak kisilerinin bilgilerine de basvurulmustur. Bu sebeple Çerkeslerin göç öncesi durumları, kim oldukları, sosyo-ekonomik durumları, gelenek ve görenekleri ortaya konularak uyum sorununun daha iyi anlasılmasına çalısılmıstır. Bu çerçevede yapılan çalısma sonucunda Çerkeslerin, Rusların baskılarından dolayı yapmıs oldukları göçler, göçler sırasında karsılastıkları zorlular ile Osmanlı Devleti'ne iskanları sırasında ve sonrasında ortaya çıkan sorunların sebeplerini ortaya koymaya çalıstık. Çerkes muhacirlerinin Osmanlı Devleti'ndeki uyum probleminin temelinde kültürel özellikleri, göçün nedenleri, göç yollarında çektigi çileler, iskan sırasında yasadıkları sıkıntılar ve geldikleri çevrenin sosyal ve ekonomik yapıları yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
After 1850 the settle and the matter of adaptation after the settle of Circassian refugees that escape from Russian oppression has taken a serious part in Ottoman Empire. Especially in II. Mesrutiyet term and than these mother of adaptation has also occurred in Ottoman Empire and after in Republic of Turkey. The political, social, economical, and cultural results of Circassian emigration are very complex and generally have been shown in long periods. Moreover when a period has passed after the settle of refugees the data about what kind of a condition they are generally hasn?t been found. Just when they are become matter about some other events, some information about their life style have taken part in source. The research problem of this study is to determine problems and matter of adaptation that occurred during and after the emigration especially in zmit, Adapazarı and Hendek. In this respect the purpose of this study can be expressed such as: a) To determine the matter of adaptation of Circassians in the places that they settle b) The determine the reasons of unjust ascription attributed to Circassians. To make this research the method of literature review is used and also old Circassian people?s knowledge is used as a source. The reach the purpose of study the Circassians position before the emigration, who they are, their socio-economic position, their customs and traditions have been searched. After the results of this study we tried to expose Circassians emigration because of Russian?s pressure, the probles that they have during the emigrations the settle of Circassians by Ottoman Empire and the reasons of the problems during and after the settling. The reasons of Circassians? adaptation problem in Ottoman Empire are about their cultural features, the reasons of emigration, the events during the settling, the culture and socio- economic structures of the place that they came from.