Design of a testability improved multi-processor step motor controller system
Testedilebilirliği iyileştirilmiş çok işlemcili adım motor kontrol sistemi tasarımı
  1. Tez No: 23578
  2. Yazar: KUBİLAY KAAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ERSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroişlemci, Teste edilebilirlik, Benzeşim, Sayısal Denetim, Microprocessor, Simulation, Testability, Digital Control
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ TESTEDİLEBİLİRLİĞİ İYİLEŞTİRİLMİŞ ÇOK İŞLEMCİLİ ADIM MOTOR KONTROL SİSTEMİ TASARIMI AYDIN, Kubilay Kaan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Aydan ERSAK Eylül, 1992, 113 sayfa. Bu çalışmada MC6803 mikroişlemcisi kullanılarak yapılmış çok işlemcili bir sistem tasarımı sunulmaktadır. Sistem RS232-C seri iletişim hattından herhangi bir bilgisayar sistemine bağlanabilecek bir adım motor kontrollörü olarak amaçlanmıştır. Sistemde iki MC6802 mikroişlemcisi paralel olarak çalışmakta ve birbirleriyle bir posta kutusu hafıza elemanını bölüşerek haberleşmektedirler. Mikroişlemcilerden biri sistemin bağlı olduğu ana bilgisayar ile haberleşme görevini yerine getirmektedir; adım motorlarının işleyişini tanımlayan komutlar ana bilgisayardan seri haberleşme hattı ile sisteme yüklenmektedir. ikinci mikroişlemci adım motorlarının çalıştırılmasından sorumludur. Çok işlemcili yapı motorların işleyişini kontrol eden işlemciye daha uzun kesintisiz çalışma zamanı sağlamak amacı ile seçilmiştir. Çok işlemcili yapı adım motorlarının çalışmalarını daha güvenilir hale getirmeyi deamaçlamaktadır. Modüler yapıdaki sistem dokuz adet adım motoru çalıştırabilecek kabiliyete sahiptir, ikinci seri iletişim hattını ana bilgisayardan yüklenen komutlar için bir tekrarlayıcı olarak kullanmak sureti ile birden fazla sistemi ard-arda bağlamak, ve dokuz adetten daha çok sayıda adım motoru çalıştırmak mümkündür. Sistemin tamponlanmış iç sinyal hatlarının ve posta kutusu hafıza elemanına erişim mantığının, bir APOLLO terminalinde MENTOR GRAPHICS INC. tarafından geliştirilmiş yazılımlar kullanılarak mantık ve hata benzetişimleri yapılmıştır. Yapılan bilgisayar benzetişimleri sistemin doğru tasarımlanmış olduğunu göstermiştir. Sistemin daha yüksek bir güvenilirlik ve desteklenebilirlik seviyesine ulaşabilmesi için sistemin testedilebilirllği iyileştirilmiştir. Sistemin testedilebilir liginin iyileştirilmesi amacı ile sistem tasarımının son haline ek devreler ve ek yazılımlar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A TESTABILITY IMPROVED MULTI-PROCESSOR STEP MOTOR CONTROLLER SYSTEM AYDIN, Kubilay Kaan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Aydın ERSAK September, 1992, 113 pages. In this study a multi-processor system based on the MC6800 microprocessor is designed. The system is designed as a step motor controller which can be connected to a host computer system through an RS232-C serial interface. Two MC6800 microprocessors operate in parallel in the system and communicate with each other over a mailbox memory. The first microprocessor is responsible for the communication with the host computer. Command sequences for the operation of the step motors are downloaded from the host computer through the serial interface. The second microprocessor is responsible for the operation of the step motors. The multi processor architecture is employed to give longer uninterrupted processing time to the processor controlling the step motors. The multi-processor architecture also aims to achieve a higher reliability in the operation of the step motors. In its modular iiistructure the system is capable of running nine step motors. Cascading of several systems to control more step motors, is possible by using a second serial interface as a repeater for the command sequences downloaded from the host computer. Simulation of the system's buffered bus structure and the mailbox memory access logic is carried out on an APOLLO workstation with the usage of software packages from MENTOR GRAPHICS INC..The simulation verified that the system architecture is correctly designed. Testability improvement of the system is done in order to achieve higher reliability and maintainability in the multi processor architecture. To improve the testability of the system, self -test techniques are implemented on the system as add on hardware and software to the final design.