Development of the small scale industries in the changing industrial world: The case of Tabriz handmade shoe industries
Değişen endüstri dünyasında küçük sanayinin kalkınması: Tabriz ayakkabı zanaatı
  1. Tez No: 23577
  2. Yazar: BEHZAD ENTEZARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Flexible üretim tipi, Kapitalist üretim tipi ve Fordism, geleneksel küçük sanayii. ( Tebriz, İran), Flexible production, Capitalist mode of production and Fordism, Traditional craft industries (in Tabriz, Iran)
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
öz DEĞİŞEN ENDÜSTRİ DÜNYASINDA KÜÇÜK SANAYİNİN KALKINMASI: TABRİZ AYAKKABI ZANAATI ENTEZARI, Behzad Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Assoc: Prof. Dr. Ayda ERAYDIN Eylül, 1992, 172 Sayfa Son on yılda dünyadaki sanayi yapısı değişmektedir. Fordist üretim biçiminden esnek üretime dönüşüm şeklinde kısaca belirlenebilecek bu değişme, küçük sanayinin yeniden tanımlanması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Ancak, İran'ın sanayi politikası küçük sanayinin potansiyeli göz ardı edilerek, büyük sanayinin desteklenmesine dayalıdır. Bu araştırma, Azerbeycan el yapımı ayakkabı küçük sanayi ile ilgili amprik bulgulara dayalı olarak küçük sanayinin gelişmeye olası katkılarını sunmaktadır. Ayrıca, bu çalışmada konunun sosyal, ekonomik ve mekansal boyutlarının incelenmesi, az gelişmiş ülkelerde küçük sanayinin yeni bir bakış açısı ile değerlendirilmesinin gerekli olduğunu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF THE SMALL SCALE INDUSTRIES IN THE CHANGING INDUSTRIAL WORLD: THE CASE OF TABRIZ HAND-MADE SHOE INDUSTRIES ENTEZARI, Behzad M.S. in Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr> Ayda ERAYDIN September, 1992, 17 2 Pages Industrial structure of the world is changing in the last decade. This change which is shortly distinguished by transformation of industrial system from Fordist to Flexible type of production, indicates the need for reidentification of small scale industries. However in Iran, industrial policies are based on the large scale industries, ignoring the potential of existing small scale industrial production systems. This research presents possible merits of small scale industries via an emprical study on hand-made shoe industry which is an important craft production in Iran, Azarbaidjan. Moreover, this study is considering the social, economical as well as locational aspects of the problem and indicates the need to evaluate the small industries in a different perspective in the less developed countries.