Kamu hukukunda mülkiyet hakkı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mülkiyet hakkına bakışı
Property right in public law and perspective of europen court of human rights on property right
- Tez No: 235798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu hukuku, mülkiyet, mülkiyet hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ek 1. Protokol, siyasal sistemler, Property right, property, public law, Europen Court of Human Rights, political sytems, Protocol No. 1
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Mülkiyet hakkı insanlık tarihi ile beraber ortaya çıkmış bir haktır. Her siyasal düşünce, mutlaka mülkiyet hakkı ile ilgili bir tespitte bulunmuştur. Mülkiyet hakkına bakış siyasal sistemleri birbirlerinden ayıran önemli kıstaslardan biridir.Bu araştırmada, mülkiyet hakkı, siyasal sistemler bağlamında ve özellikle Türk hukukunun tarihsel gelişimi içinde, anayasal boyutta düzenlenmesi incelenmektir. Yanı sıra kamu hukuku açısından özel mülkiyetin sınırlandırılması da çalışmamızda ortaya konmaktır.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mülkiyet hakkına bakışı; Türk Hukukunda insan haklarının korunması bakımından 2004 yılında, Anayasanın 90. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde önem arz etmektedir. Mahkeme, kararlarıyla bir takım ilkeler ortaya koyarak, insan haklarını daha somut güvencelere bağlamaktadır. Mülkiyet hakkının tanımı, kapsamı, sınırlandırılması ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin diğer maddeleriyle ilişkisi; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Property right is a right which emergence with history of society. Every political thought has an idea about property right. Slant to property right is the most important criteria for distinguishing political sytems.In this research, the concept of property right in the view of historical background is mentioned especially context of Turkish Constitution Law and also, thought of political sytems are analysed. Together with limited of privite property is analysed in the light of public law.Perspective of Europen Court of Human Rights on property right is became considerable in Turkish Law for protected human rights, after the alteration of Turkish Constitution at article 90, in 2004. The Court takes the human rights under more concrete guarantees by putting forward some principals with its decisions. Defination, scope, delimitation of property right and relation of other articles in Europen Human Rights Agreement are explained perspective of Europen Court of Human Rights?s decisions.