Yabancı para ipoteği
Mortgage on the foreign currency
- Tez No: 235797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancı para, yabancı para üzerinden borçlanma, taşınmaz rehni, ipotek, kredi, kredi sözleşmesi, taşınmaz rehnine hâkim olan ilkeler, faiz, ipoteğin paraya çevrilmesi, foreign currency, obligations demended on foreing currency, mortgage, hypothec, credit, credit agrement, the principles of mortgage, interest, foreclosure of mortgage
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Yabancı Para İpoteği? isimli çalışmamız, giriş, dört ana bölüm ve sonuç olmak üzere toplam altı bölümünden oluşmaktadır.Birinci bölümde çalışmamız açısından temel kavramlar olan ?yabancı para? ve ?taşınmaz rehni? kavramları üzerinde durulmuştur. Yabancı para başlığı altında özellikle memleket parası - yabancı para ayrımı ve yabancı para üzerinden borçlanmalar inceleme konusu yapılmıştır. Taşınmaz rehni başlığı altında ise taşınmaz rehninin fonksiyonları, niteliği, konusu ve türlerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.İkinci bölümde, ilk olarak yabancı para ipoteğinin hukuki sebebi açıklanmış, daha sonra ayrıntılı bir şekilde yabancı para ipoteği kurulabilmesinin koşulları izah edilmiştir.Üçüncü bölümde, ipoteğe hâkim olan ilkeler hakkında kısaca bilgi verilmiş ve bu ilkeler ışığında yabancı para ipoteği kurulmasının değerlendirilmesi yapılmıştır.Dördüncü bölümde, yabancı para ipoteğinin Medeni Kanun ve İcra İflas Kanunu'na göre alacak bakımından kapsamı ve paraya çevrilmesine ilişkin bilgiler verilmiştir.Sonuç kısmında ise, çalışmamızdaki incelemelere bağlı olarak varılan sonuçlar ve çözüm önerileri ana hatları ile belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis named as foreign currency mortgage is made up of six chapters including preliminary, four main chapters and a conclusion chapter.In the first chapter, we intended on the basic concepts of the thesis like fareign currency and mortgage. Under the term of currency, the distinction between domestic currency and foreign currency and also the obligations demanded on foreign currency are examined. Under the term of mortgage, the functions of mortgage, the legal features of mortgage, the matters of mortgage and the kinds of mortgage are commented in details.In the second chapter, at first, the legal basis of the foreign currency mortgage are commented and then the legal clauses of the foreign currency mortgage are elucidated.In the third chapter, a brief about the principles mortgage is given and the examination about the establishment of the foreign currency mortgage is done.In the fourth chapter, foreign currency mortgage in the term of dept according to Turkish Civil Code and Bankruptcy and Enforcement Code is commented in details.In the conslusion, results and the resolution advisories are specified in outlines.