Antakya kazasının sosyal ve ekonomik yapısı (1709 ? 1806)
The socio-economic life of antioch ( Antakya ) district (1709?1806)
  1. Tez No: 235835
  2. Yazar: ABDULKADİR GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, Ser'iyye Sicili, Tereke, Sosyo-ktisadi Yapı
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu çalısmada, XVIII. yüzyılda Antakya Kazası'nın sosyal, ekonomik, idarîve demografik yapısı ele alınmıstır. Çalısma dört ana bölüme ayrılmıs olup giristeAntakya Kazası'nın tarihçesinden bahsedilmis ve kullanılan ser'iyye sicilleri vearastırma kaynakları tanıtılmıstır.Arastırmanın birinci bölümünde; Antakya Kazası'nın idarî taksimatı, kazayönetimi ve demografik yapısı incelenmistir. kinci bölümde sehirdeki sosyalhayatın bir parçası olan vakıf, hamam, medrese gibi dini ve sosyal kurumlardanbahsedilmistir. Üçüncü bölümde sehirdeki esnaf grupları, zanaat ve ticaret yerleri,para ve fiyat meseleleri ve kazada tahsil edilen vergiler konusu incelenmistir.Çalısmanın dördüncü bölümü; güvenlik ve dogal afetler baslıgını tasımaktadır.XVIII. yüzyıl boyunca kazadaki eskıyalık hareketleri ve sosyo-ekonomiksonuçlarının yanı sıra, adî suçlar olarak adlandırılan kanun dısı diger hadiselerdeincelenmis ve dogal afetler ile dogurdugu sonuçlar hakkında bilgiler verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, social, economic, administrative and demographicstructures of dwelling areas of Antıoch (Antakya) in the 18th century wereinvestigated. The study was divided into four parts, the brief history ofAntakya district and ser?iyye sicili and the archive sources used wereintroduced. The first chapter of the study examines the administrativedivision, the district managemet and the demographical structure ofAntakya district.The second chapter gives information about the social life andsocieties in the kazâ. The third chapter deals with tradesmen groups, craftand trade places, money and price subjects and taxes paid by people in thecity. The final part of the study counts for the security and disasters. In thesubprovince the bandit movements and its results as well as the anarchicevents as vulgary crimes throughout the 18th century are examined. Inaddition, the latter chapter gives information about the natural disastersand its results.Key Word: Antioch, Sharia Sijils, Tereke, Kazâ, Social andEconomical Structure.