An Investigation of the effect of data compression on cipher streght
Veri sıkıştırmanın şifre gücü üzerindeki etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 23589
  2. Yazar: RIDVAN UNUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. MÜRŞİT ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Güvenliği, Kriptografi, Kriptanaliz, Şifre Gücü, Şifreleme, Şifre Çözme, Veri Sıkıştırma, Data Security, Cryptography, Cryptanalysis, Cipher Strength, Encryption, Decryption, Data Compression
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz VERİ SIKIŞTIRMANIN ŞİFRE GÜCÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ UNUÇ, Rıdvan Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Mürşit ESKİCİOĞLU Ağustos, 1992, 108 sayfa Kriptanalizin verilerdeki gereksiz fazlalıklardan kaynaklanmasına bağlı olarak şifrelemeden önce verilerin sıkıştırılarak gereksiz fazlalıkların azaltılması yöntemi uygulanarak, şifreleme yöntemleri daha etkili hale getirilebilir. Bu fikir bazı kitaplarda ve yayınlarda öne sürülmesine rağmen, bu konuyla ilgili bütün bir inceleme bulunmamaktadır. Bu çalışmada, sıkıştırma yöntemlerinin şifrelemenin kuvvetini nasıl artırdığım belirlemek üzere çeşitli sıkıştırma yöntemleri şifrelemeden önce değişik tipteki verilere uygulanmış ve elde edilen şifrelerdeki değişiklikler incelenmiştir. İkili ve üçlü karakter gruplarının incelenmesi ile veri sıkıştırmanın gereksiz fazlalıkları azaltarak ve frekans dağılımını daha düzenli hale getirerek şifrelerin gücünü geliştirdiğigösterilmiştir. Genel olarak bu zaman açısından ek bir yük getirmektedir. Veri Şifreleme Standardı için ise veri sıkıştırma büyük kütükler için toplam çalışma süresini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE EFFECT OF DATA COMPRESSION ON CIPHER STRENGTH UNUÇ, Rıdvan M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. A. Mürşit ESKİCİOĞLU August, 1992, 108 pages. Due to the fact that cryptanalysis is made possible because of redundancy, data compression algorithms can improve the efficiency of encryption algorithms via reducing the amount of redundancy in the plaintext if applied before encryption. Although this idea is suggested in a number of books and papers, a complete investigation is not available. In this study, a number of selected compression techniques have been applied on different types of plaintexts before encryption in order to determine how compression may help to improve the strength of a cipher system, and the changes on the resulting ciphertexts have been analyzed. Through an analysis of digram and trigram frequency distribution counts it has been shown that compression improves the mstrength of ciphers by reducing redundancy in plaintexts and making the frequency distributions flatter. In general, this brings an overhead in execution times. For the Data Encryption Standard, however, compression decreases the total execution time for large files.