Computer based structural analysis of denominal Turkish words
Adsoylu Türkçe sözcüklerin bilgisayara dayalı yapısal çözümlenmesi
- Tez No: 23590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Linguistics, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsoylu Sözcük, Yapım Eki, Çekim Eki, Yapısal Sözcük Çözümleme, Denominal Word, Derivational Suffix, Conjugational Suffix, Structural Word Analysis
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz ADSOYLU TÜRKÇE SÖZCÜKLERİN BİLGİSAYARA DAYALI YAPISAL ÇÖZÜMLENMESİ GÖZAÇAN, Mehtap Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Y.Doç.Dr. Mehmet Mete BULUT Ağustos, 1992, 116 sayfa Bu tez çalışmasında, adsoylu Türkçe sözcüklerin yapısal çözümlenmesi için bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Program yazılımında Pascal programlama dili kullanılmıştır. Pakette, adsoylu sözcüklerin yapısal çözümlenmesi için kullanılan DNANALIZ, kök bankalarına yeni kökler eklemek için kullanılan DNONGREN olmak üzere iki ana program vardır. Ayrıca, yirmisekiz tane kök dosyası ve yedi tane veri bankası dosyası bulunmaktadır. Girilen bir sözcüğün çözümlenmesi için izlenen adımlar şöyledir: Dizi uyum komutlarım ve ilgili kök bankasını kullanarak kökü bul; dilbilgisi kurallarını ve ilgili veri dosyalarını kullanarak ek grubunu eklere ayır; ekler için uygun anlam açıklamalarını çıkart; sonuçlarını tabloya dök. Türkçede kullanımı en yaygın olan iki ekli bir sözcük.sbiçiminin çözümlenme zamanı, 33 MHz de çalışan IBM-AT uyumlu bir bilgisayarda ortalama 0.25 saniyedir. Geliştirilen yazılım, 5000 kök için 48 KByte program ve 112 KByte veri dosyalan olmak üzere toplam 160 KByte yer tutmaktadır. Bu köklerden türetilen sözcüklerin doğrudan saklanması durumunda gereken 40 Mbyte ile karşılaştınldığında, tezde önerilen ve kullanılan yöntem bellek açısından büyük bir gelişmedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER BASED STRUCTURAL ANALYSIS OF DENOMINAL TURKISH WORDS GÖZAÇAN, Mehtap M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet Mete BULUT August 1992, 116 pages In this thesis work, a software package for the structural analysis of denominal Turkish words is developed. For the implementation Pascal programming language is used. The package has two main programs: DNANALIZ, which is used for the structural analysis of the denominal words; and DNOGREN, which is used for adding new roots to the root banks. There are also twenty-eight root files and seven data bank files. The steps for the analysis of an entered word are as follows: Determine the root of the word using string matching instructions and using the related root bank; partition the suffix group into suffixes using the related data files and the grammatical rules; extract the proper meaning explanations for the suffixes; and table out the results. The avarage analysis time of a given word with two suffixes, which is the most common usage in Turkish, is iii0.25 second for an IBM-AT compatible computer which runs at 33 MHz. For 5000 roots the developed software occupies 160 Kbytes, 48 Kbytes of which is for the source code and 112 Kbytes for the data files. Compared with the 40 Mbytes of the storage area which would be used in the case of direct storage of the words derived from these roots, the method suggested and used by the thesis is a great improvement from the point of storage.