An Analysis of optimal routing in a computer network
Bir bilgisayar ağında en iyi yönlendirme çözümlemesi
- Tez No: 23588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MÜRŞİT ESKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ağları, Yönlendirme, En İyi yönlendirme, En İyileme, En Kısa Yol Yordamları, Computer Networks, Routing, Optimal Routing, Optimization, Shortest Path Algorithms
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz BİR BİLGİSAYAR AĞINDA EN İYİ YÖNLENDİRME ÇÖZÜMLEMESİ ULUIRMAK, Nimet Sac it Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet Mürşit Eskicioğlu Ağustos 1992, 166 sayfa Geniş bölge bilgisayar ağlarının planlama ve yönetiminde önemli konulardan biri yönlendirmedir. Bir yönlendirme algoritması, veri paketlerinin iletişim ağı yoluyla hedeflerine ulaşmasını sağlayan bir ağ katmanı protokolüdür. Günümüzde değişik karmaşıklık ve etkinlikte pek çok yönlendirme algoritması bulunmaktadir. Yönlendirme algoritmasmca etkilenen iki önemli performans ölçüsü, verilen hizmetin miktarı ve kalitesi yani ortalama paket gecikme süresidir. İyi yönlendirme, iş yükünün fazla olduğu durumlarda verilen hizmeti, aynı ortalama paket gecikme süresinde artırırken, az olduğu durumlarda ortalama paket gecikme süresini düşürür. Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bilgisayar ağı, MERNET'de, yönlendirme çözümlemesi için bir en iyi yönlendirme algoritması kullanılmıştır. vÇözümlemede, MERNET'in şu anki topolojisi, mevcut yönlendirme karar lar ini değerlendirme, gelecekteki yapısı için düşünülen iki topoloji ise, algoritmanın topolojik tasarım ve hat kapasite belirlenmesi konularındaki yararliliğini ortaya koymak için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF OPTIMAL ROUTING IN A COMPUTER NETWORK ULUIRMAK, Nimet Sacit M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ahmet Mürşit Eskicioğlu August, 1992, 166 pages Routing is one of the major issues in the planning and operation of wide area computer networks. A routing algorithm is a network layer protocol that guides data packets through the communication subnet to their correct destination. There are many routing algorithms in use today with different levels of sophistication and efficiency. The two main performance measures that are substantially affected by the routing algorithm are throughput (quantity of service) and average delay per packet (quality of service). The effect of good routing is to increase throughput for the same value of average delay per packet under high offered load conditions and to decrease average delay per packet under low and moderate offered load conditions. mIn this study, an optimal routing algorithm, based on a gradient projection method, is applied to analyze routing in MERNET, the network of the Central Bank of the Republic of Turkey. In the analysis, the present topology of MERNET is used to evaluate the current routing decisions, and two future topologies are assumed to demonstrate the usefulness of the algorithm in topological design and link flow determination.